A franciák állítólag mindent tudnak a romantikus komédiákról. Kell egy könnyed, eredeti, vicces történet, két egymásnak rendelt emberke, és némi konfliktus a nagyszabású finálé elé.

 
Szívrablók

 A Szívrablók már az első akadályon elnyalt: a sztori, melyben a hivatásos kapcsolatmegrontó beleszeret következő áldozatába, közhelyes és kiszámítható. A főszereplők (Vanessa Paradis és Romain Duris) nem csak egymásnak, a nézőknek sem szimpatikusak, utóbbi mindenkinek, előbbi leginkább önmagának hazudik. A film legjobb tulajdonsága, hogy szépen filmezték – a francia Riviérából nehéz is lenne elátkozott partot csinálni, Thiery Arbogast (Nikita, Leon, a profi, Bíbor folyók) pedig nagyon érti a dolgát. A rendező, Pascal Chaumeil is kihozta a maximumot a klisékből összekukázott alapanyagból. Romain Duris kiábrándító választás a szívtipró szerepére. Épp annyira vonzó, mint egy hajszál a levesben, hiába nyomja a csípőriszát à la Patrick Swayze. A francia szívrablók jelentős kánonában akadt nála ezerszer szexisebb, nem felejtettük még el Alain Delont és Jean-Paul Belmondót, de ott a pátyolgatnivaló Mathieu Kassovitz, az übermacsó Vincent Cassel és Olivier Martinez vagy akár még a bánatos lótekintetű Jean Reno, esetleg a nagy orrú nagymackó, Gerard Depardieu.

De ki akarná megcsókolni Luis de Funes-t vagy Pierre Richard-t? (Egyébként Duris komikusként sem érhet a közelükbe.) Nem csak alacsony, vézna, mindenhol szőrös, a haja olyan, mint egy elhasznált felmosórongy, le van törve a foga, de úgy is smárol, mintha smirglit használnánk szalvétának. Vanessa Pa radis bizonyosan visszasírta Johnny Deppet a végtelenül hosszú csókjelenet felvétele közben. Az Igazából szerelemből ismerős Andrew Lincoln vőlegényként olyan unalmas, hogy menyasszonya apjának nem is kellene felbérelnie a Szívrablókat, menekülne tőle minden nő, akiben csak egy kis tűz is szunnyad. Az állítólagos vulkán, Vanessa Paradis viszont nemhogy nem tört ki, de olyannyira titokzatos maradt szerepében, mint egy felfedezetlen szfinx. Azt sem értettem, Romain Duris mivel tudta meghódítani őt egyáltalán, vagy ki mibe szeretett bele. Elég a szerelemhez, ha valaki hozzánk hasonlóan szeret, rokfortot reggelizni és neki is a Dirty Dancing a kedvenc filmje? De hát egyetlen őszinte szava sem volt, ahogy a nő is csak megjátszotta, hogy megközelíthetetlen, elkényeztetett hercegnő. Marad a szex, megkívánták egymást és ennyi? A közönség díjazta a poénokat, melyek a helyzetkomikumoknak és a két kiváló mellékszereplőnek, a szívrabló profi segédeinek (Julie Ferrier és Francois Damiens) köszönhetőek. Ám a Szívrablók a szívünket csak annyira ejti foglyul, hogy egy hatos dobással simán kijöhetünk a moziból.

(Szívrablók, forgalmazza a Budapest Film)

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!