A paraskavedekatriaphobia nem egy káromkodás, hanem a péntek tizenháromtól való beteges rettegést nevezik így. S mivel a jövő héten átélünk egy ilyen napot, összeállításunkat a fóbiáknak szenteltük.

 
Kállai Márton felvétele

Ugye, nem ijedt meg a fenti kifejezéstől? Akkor jó. Mert akadnak embertársaink, akik rettegnek a hosszú szavaktól. Ennek a jelenségnek is van neve: hippopotomonstrosesquippedaliophobia. A pánikroham tehát ga­­rantált, legkésőbb a diagnosztizálásánál… S hogy mi a biztos a péntek tizenhárom kapcsán? Az, hogy évente legalább egyszer előfordul. Ám az idén hármat is el kell belőle viselnünk – ennél több sosem szokott egyazon évre esni. S ha ettől valaki elkeseredne, gondoljon a nemzetgazdaságra. A szerencsejátékhoz való kedv ugyanis e napokon megnő a magyarokban. Bezzeg Amerika! Ott péntek tizenharmadikát a lakosság tíz százaléka szerencsétlennek tartja. De nincs min csodálkozni, hisz’ annak idején nem járt elöl jó példával Franklin D. Roosevelt elnök sem: tizenharmadikán sosem utazott, s nem ültetett asztalhoz egyszerre tizenhárom vendéget. A párizsiak effajta problémákon nem gyötrődnek: náluk ilyenkor bérelni lehet egy tizennegyedik asztaltársat.

Ajjaj, most mi lesz?! Pontosan tizenhárom „gy” szerepelt eddig a cikkben! Valamit tennem kell, de sürgősen! Vagyis inkább gyorsan…

 

Boszorkányszombat

Csak két baj van a péntek tizenharmadikával: a péntek és a tizenhárom. A babonások számára ugyanis külön-külön is balszerencsét jelentenek, legalábbis a keresztény kultúrkörben. Honnan eredhet a hiedelem? Az ókori Rómából, ahol a kivégzések pénteken történtek, Jézust is e napon feszítették keresztre. De az európai pogányoknál is kereshetjük a gyökerét. Náluk a hét ötödik napját az isteneknek kellett szentelni, s aki nem így tett, megbűnhődött. A keresztények emiatt boszorkányszombatnak is nevezték a pénteket. Napjainkban azonban rehabilitálódni látszik e nap, amit – a pénteki kivégzések és a boszorkányperek háttérbe szorulásán túl – minden bizonnyal annak köszönhet, hogy vele kezdődik a sokak által áhított hétvége. S hogy a tizenhármas szám mikor nem lesz balszerencsés? Ha Egyiptomban vagy Kínában fordul elő. Ott ugyanis hagyományosan szerencseszámnak tekintik. A keresztények azonban tudják, hogy pontosan tizenhárman vettek részt az utolsó vacsorán.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!