C. B. Strike, HBO

 

Sherlock Holmes, Poirot és számtalan más előd után újabb izgalmas, árnyalt magánnyomozó-figura kelt életre a regénylapok után a tévé képernyőjén is – Cormoran Strike sikere szinte borítékolható, hiszen karakterét nem más, mint a Harry Potter-könyvek írója, J. K. Rowling rajzolta. Nem mintha az írónő nagy dobra akarta volna verni az első kísérletét a krimi műfajában, inkább Robert Galbraith néven jelentette meg a Kakukkszó című regényt, hogy vajon sikeres lehet-e ebben a műfajban is, ha a nyilvánosság nem minden idők legsikeresebb ifjúságiregény-szerzőjének krimijeként tekint a könyvre. Ezt már soha nem tudjuk meg, a titok hamar lelepleződött, a gépezet beindult (megjelent még két regény) – noha a felhajtás még jóval kisebb, mint a varázslóvilágban játszódó történetek zenitjén, de várjuk csak ki a végét.

Az ízig-vérig brit történet megfilmesítésének jogait a BBC kapta, de az HBO-nak köszönhetően már Magyarországra is eljutott a Strike kissé túlzóan 1. évadnak nevezett három része, amely az első regényt dolgozza fel. A sorozat, amely az írónő bábáskodása alatt készül, nem okoz csalódást azoknak sem, akik olvasták a könyveket: az afganisztáni háborút megjárt, fél lábát vesztett veterán Strike csak épp annyival jóképűbb a leírtaknál, hogy azért még jól bele lehessen habarodni. Az aszszisztensét, Robint játszó Holliday Grainger bűbájos, és a kettőjük közötti kémia is jól működik, a romantikus lelkek izgulhatnak, hogy kibontakozik-e valaha a szerelmi szál (szinte biztosan igen). Sokszor bestiális gyilkosságok ügyében nyomoznak – az első évadban a modellvilág és brit sztárszcéna kulisszái mögé nyerünk bepillantást –, amelyek felderítése ugyan csavaros, a fordulatok pedig meglepőek, de ilyet már láttunk. Ami mégis különlegessé teszi a Strike-ot a jól kidolgozott karakterek mellett, az például a rokkantság őszinte, kendőzetlen, de mégsem hatásvadász ábrázolása. Mindehhez pedig kiváló hátteret jelentenek London változatos arcai, az embernek szinte kedve támad csatlakozni egy pubban a morózus nyomozóhoz és inni vele egy pint sört.

Vélhetően nem kell sokat várni a 2. és a 3. „évad” hazai bemutatására sem, a miniszériák ugyanis már beérték a könyveket, így Rowling újra belefuthat a Harry Potter-e©ektusba, vagyis a közönség felfokozott várakozásai miatt elképesztő nyomás alatt kell írnia az újabb és újabb történeteket, a hírek szerint a Strike-sorozatot is legalább hétkötetesre tervezi. Vélhetően nem kell sokat várni a 2. és a 3. „évad” hazai bemutatására sem, a miniszériák ugyanis már beérték a könyveket, így Rowling újra belefuthat a Harry Potter-e©ektusba, vagyis a közönség felfokozott várakozásai miatt elképesztő nyomás alatt kell írnia az újabb és újabb történeteket, a hírek szerint a Strike-sorozatot is legalább hétkötetesre tervezi. Vélhetően nem kell sokat várni a 2. és a 3. „évad” hazai bemutatására sem, a miniszériák ugyanis már beérték a könyveket, így Rowling újra belefuthat a Harry Potter-e©ektusba, vagyis a közönség felfokozott várakozásai miatt elképesztő nyomás alatt kell írnia az újabb és újabb történeteket, a hírek szerint a Strike-sorozatot is legalább hétkötetesre tervezi. Vélhetően nem kell sokat várni a 2. és a 3. „évad” hazai bemutatására sem, a miniszériák ugyanis már beérték a könyveket, így Rowling újra belefuthat a Harry Potter-e©ektusba, vagyis a közönség felfokozott várakozásai miatt elképesztő nyomás alatt kell írnia az újabb és újabb történeteket, a hírek szerint a Strike-sorozatot is legalább hétkötetesre tervezi. Vélhetően nem kell sokat várni a 2. és a 3. „évad” hazai bemutatására sem, a miniszériák ugyanis már beérték a könyveket, így Rowling újra belefuthat a Harry Potter-e©ektusba, vagyis a közönség felfokozott várakozásai miatt elképesztő nyomás alatt kell írnia az újabb és újabb történeteket, a hírek szerint a Strike-sorozatot is legalább hétkötetesre tervezi. Vélhetően nem kell sokat várni a 2. és a 3. „évad” hazai bemutatására sem, a miniszériák ugyanis már beérték a könyveket, így Rowling újra belefuthat a Harry Potter-e©ektusba, vagyis a közönség felfokozott várakozásai miatt elképesztő nyomás alatt kell írnia az újabb és újabb történeteket, a hírek szerint a Strike-sorozatot is legalább hétkötetesre tervezi. Vélhetően nem kell sokat várni a 2. és a 3. „évad” hazai bemutatására sem, a miniszériák ugyanis már beérték a könyveket, így Rowling újra belefuthat a Harry Potter-e©ektusba, vagyis a közönség felfokozott várakozásai miatt elképesztő nyomás alatt kell írnia az újabb és újabb történeteket, a hírek szerint a Strike-sorozatot is legalább hétkötetesre tervezi.

Címkék: kritika

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!