A csütörtökön kezdődő 84. Ünnepi Könyvhét kínálata a hagyományokhoz híven idén is impozáns, felvonul új műveivel az irodalmi élet színe-java.

 
Idén is lesz miből válogatni... (Németh András Péter felvétele)

Aki markáns költészetre vágyik, nem mehet el Erdős Virág Ezt is el! című könyve mellett – és nélkül; természetesen a Van egy ország is olvasható benne! De mítoszok, legendák születnek Király Farkas Szét, nem össze című verseskötetében is. Esterházy Péter – minden háztartásban nélkülözhetetlen – regénye lesz a könyvhét slágere, nyilván. Már a címe is figyelemfelkeltő: Egyszerű történet vessző száz oldal. Mellette a kortárs próza szerelmesei nem hagyhatják figyelem nélkül Borbély Szilárd (Nincstelenek), Csaplár Vilmos (Edd meg a barátodat), Grendel Lajos (Az utolsó reggelen), Király Levente (Égre írt könyv), Kiss Noémi (Ikeranya), Láng Zsolt (Szerelemváros és más történetek), Miklya Anna (Dühös nemzedék I. – Jonas és a szürke hadsereg), Nagy Gabriella (Üvegház) és Schein Gábor (Megölni, akit szeretünk) köteteit, de titkos (hermetikus) befutónak tűnik a Bakonyban remetéskedő Babics Imre Gnózis című opusz magnuma is. Aki konkrétan bölcseleti műre vágyik, Heller Ágnes (Olvasónapló), Csepeli György (A hatalom anatómiája), vagy Vajda Mihály (Túl a filozófián) könyveit szerezze be, aki történelmi fejtegetésekre, annak György Péter Trianon- és Erdély-mítoszokat feldolgozó Állatkert Kolozsváron című vaskos könyve lehet nyerő. Művészet- és irodalomtörténet-kedvelők Mikola Gyöngyi (A pillanat küszöbén) és Tandori Dezső (Szellem és félálom) esszéköteteit forgathatják haszonnal. A neves város- és gasztrotörténész, Saly Noémi ezúttal nem a kávéházakról írt hiánypótló kötetet, hanem a magyar konyha egynémely szakácskönyvei történeteivel főz meg bennünket (Semmiből is finomat). S bár ez a júniusi könyv-eseménysorozat elsődlegesen a magyar szellemi termékenységet ünnepli, Robert Musil A tulajdonságok nélküli emberének újbóli kiadása önmagában eseményjellegű!

Lapunk és kiadónk nagyrabecsült szerzői közül többen is új kiadványokkal jelentkeznek. Tóth Krisztina Akvárium című regényét, Bächer Iván Zsálját, Gerlóczy Márton Létráját, Sándor Anikó indiai kalandjait egybefoglaló Zuhanó repülését jó szívvel ajánljuk.

Boribon visszatér

Az Ünnepi Könyvhéthez immár tizenkét éve kapcsoló Gyermekkönyvnapok könyvkínálata is bőséges. A nagyobb életfordulókhoz kínál eligazító-meséket Boldizsár Ildikó Mesekalauz úton lévőknek kötete, a népszerű Berg Judit két kötettel (Két kis dinó a középkorban; Lengemesék – Nyár a Nádtengeren) is jelentkezik, és végre kézzel foghatóvá válik Tasnádi István, Jeli Viktória és Gimesi Dóra rádiójátékának regényesített változata, A körző titka, mely az Időfutár-trilógia első kötete. Sokan várják Kiss Ottó újabb gyerekkönyvét, a Szusi apó erdőt jár címűt, ígéretesnek tűnik az eddig költőként ismert Sopotnik Zoltán Fahéjas kertje és Pikler Éva Balatoni böngészője, de gyerekeknek, szülőknek a legkedvesebb bizonyára Marék Veronika legújabb Boribon-története lesz, mely az Annipanninál lakó cica rejtélyét és nevét fedi föl.

Könyvek ideje

A 84. Ünnepi Könyvhét hivatalosan csütörtök délután veszi kezdetét a központi helyszínen, a budapesti Vörösmarty téren. Az Oroszlános kúthoz masírozó Katasztrófavédelem Központi Zenekara koncertet ad, majd pontban 16 órakor Háy János ünnepi szavai nyitják meg az eseményt.

Vidéken sem maradnak ihletett pillanatok nélkül a könyvbarátok, Székesfehérvárott, az országos megnyitón Csukás István már délelőtt 11-kor elmondja ünnepi beszédét – a Fejér megyei székhelyen egészen június 13-ig tart a már kedden elkezdődő, a magyar írásművekre fókuszáló rendezvénysorozat.

A bőség zavara ejthet rabul bennünket, mikor városaink programkínálatát böngésszük – legszívesebben országjáró túrára indulnánk, ám ehhez valószínűleg szükségünk lenne a Harry Potter-regényekből ismert időnyerő nyakláncra… Így a holnap reggel már a kazincbarcikai Egressy könyvtárban érne bennünket, ahol 10 órától beszélgethetnénk Lackfi János íróval. A kedd estét Dunaújvárosban töltenénk a József Attila Könyvtárban Háy János társaságában. Június 5-én, szerdán 17 órától Spiró Györgyöt hallgatnánk Kecskeméten az Inkognitóban a végeken című beszélgetésen, de innen angolosan távoznánk, hogy részt vehessünk az I. Gyulai Slam Partyn, amelyen Csider István Zoltán, Hartay Csaba, Kiss László és Závada Péter ad elő 18 órai kezdettel a Mogyoróssy könyvtárban, késő estére pedig még elérnénk a debreceni Könyvutcába, ahol Kukorelly Endrével társaloghatnánk a Kölcsey központban. Csütörtökön egyszerre lennénk Székesfehérvárott, Győrött és Nagykőrösön. Először Fehérváron örvendeznénk a Janikovszky Éva emlékkiállítás megnyitóján, majd Győrben 18 órától Várady Szabolcs költő bölcsességeire figyelnénk a Kisfaludy könyvtárban, a Pest megyei településen ugyanakkor Juhász Árpád geológus könyvbemutatóval egybekötött előadását hallgatnánk „Gleccserek, a Föld hőmérői” címmel az Arany János Kulturális Központban. Pénteken átruccannánk Szombathelyre, ahol 14 órától 600 közép- és általános iskolás tanuló szavalja Weöres Sándor Valse triste című versét Jordán Tamás vezénylésével – a Weöres-emlékév alkalmából. A délután már az Első Füredi Borutcában érne, ahol Podmaniczky Szilárd Balatoni borozó és Balatoni világok köteteit mutatják be. Annyi erőnk még talán maradna, hogy átugorjunk a szegedi Dóm térre, itt 18 órai kezdettel ízelítőt kaphatunk Szent- Györgyi Albert „szépíró” munkásságából. Szombaton este Szekszárdra érdemes látogatni, és szabadtéren megnézni Bódy Gábor Psychéjét, vasárnap pedig Pécs lenne a célállomás, ahol drMáriás rendhagyó művészalbumát mutatják be.

De térjünk csak vissza a fővárosba! Aki a nyitó napon, csütörtökön ellátogat a kultikus Írók Boltjába, írókkal, nőkkel találkozhat a pult mögött: többek között Tóth Krisztina és Karafiáth Orsolya ajánl könyveket a bő választékból. A Vörösmarty térre kivándorlók egészen jövő hétfőig vásárolhatnak kedvezményesen a kiadók standjain, állhatnak hosszú sorokban kedvenc íróik dedikációira várva, hallgathatják a színpadokon megszólaltatott írókat, költőket, szavaló színészeket, beszélhető irodalmárokat, de részt vehetnek a Szélkiáltó, a Kaláka és Gryllus Vilmos koncertjein is, valamintaz újonnan alapított Könyvnapi verselő program keretében pedig bárki fölolvashatja kedvenc költője egyik versét. Szombaton az éjjeli baglyok is kedvükre huhoghatnak a Könyvek éjszakáján, amikor is gitárral merészkedik a színpadra Vámos Miklós, Grecsó Krisztián és Háy János.

Címkék: könyv

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!