„A bíróságon nem kell érvelni, fiam. Valami vagy benne van a törvényben, vagy nincs.” Drága jó nagyanyám hamar eldöntötte, vajon van-e szüksége ügyvédre a szomszéddal folytatott perpatvarban. Ha igaza lett volna, tán nem is kellene annyi fogadott vagy fogadatlan prókátor.

De az élet milliárdnyi szituációját lehetetlen előre modellezni. (Ha lehetne, így nézne ki egy jogszabály: „törvény Horváth néni macskájáról, akit ha a gazdája nem etet rendesen, és emiatt megeszi a szomszédban a kiscsibét, de hibás lenne a szomszéd is, mert nyitva hagyná a tyúkól ajtaját, akkor be kell zárni a kamrába, a Horváth néni meg fizessen ezer forintot a szomszédnak”.) A valóságban a konkrét szituációhoz meg kell keresni a megfelelő elvont jogszabályt (ha van), és előtte még azt is tisztázni kell, egyáltalán mi volt az alaphelyzet (ezt hívják tényállásnak). Nagy szerepe van tehát az érvelésnek, a bíróság meggyőzésének. Támaszkodhatunk valamely ismert, jogban járatos ember tekintélyére. Utalhatunk arra, hogy az ügy hasonlít egy másikra, ahol a keresetünknek megfelelő döntés született (analógia). Érvelhetünk az ellentéttel is („ez az eset teljesen más, mint az, ahol elítélték a verekedőt”). Meg­pró­bál­hatjuk azt bizonyítani, hogy a jogszabályok rend­­szeréből a mi igazunk következik (ezzel érdemes próbálkozniuk a lézerdetektort beépítőknek a bíróságon). Érvelhetünk a számunkra kedvezőtlen ítélet társadalomra káros hatásával. De lehetséges a céllal is érvelni. A bíróság például azért nem ítélt meg egy orvosi kísérlet alanyának részesedést a szabadalmi díjból, mert ha elterjedne ez a gyakorlat, akkor az ellehetetlenítené a kutatásokat. Pedig szegény a bőrét vitte a vásárra.

Megpróbálhatunk azzal is érvelni, hogy az esemény logikai képtelenség lenne, így nem történt meg, vagy nem úgy, ahogy a másik mondja. Ha pedig végképp nem jut semmi az eszünkbe, az „argumentatio ad personam” ősi eszközével élve romboljuk le ellenfelünk tekintélyét („ez a férfi soha nem mondd igazat, már akkor is hazudott, amikor elvett”).

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!