Bolognai Gyermekkönyvvásár: Szabad az út. - Ismét tagjává választotta a Gyermekkönyvek Nemzetközi Tanácsa (IBBY) Magyarországot és gyermekkönyveseit a héten a Bolognai Gyermekkönyvvásáron. Jeney Zoltánt, a Magyar Gyermekkönyv Fórum elnökhelyettesét kérdeztük az örömhírről.

 
Jeney Zoltán

– Miért kellett újra pályáznunk, hiszen egyszer már tagok voltunk?

– Két év szünet után vette fel újra tagjának Magyarországot az IBBY. 2012. december 31-vel ugyanis kizártak minket, mivel nem fizettünk tagdíjat, és a magyar szekció tevékenysége nem volt sem mérhető, sem érzékelhető. Azóta történt ugyan kísérlet az újbóli jelentkezésre, de a korábbi egyesület nem tudott kellően széles körű szakmai támogatottságot felmutatni ahhoz, hogy a Nemzetközi Tanács hitelt adjon a beadványuknak. A Magyar Gyermekkönyv Fórum, azaz a HUBBY egyesület februári alapítása, ahol 118 tag, 10 kiadó és 4 társadalmi szervezet adott hangot azon szándékának, hogy szeretne a nemzetközi szervezethez csatlakozni, elég demonstratív eseménynek bizonyult ahhoz, hogy immár ne legyen kétség az IBBY vezetésében Magyarország elkötelezettségét illetően.

– Mit jelent a magyar gyermekkönyveseknek ez a tagság?

– Az IBBY elsősorban a nemzetközi jelenlétet biztosítja. A magyar könyvek évek óta nem szerepelnek a fontos és világszerte figyelemmel követett listákon, nem tudtunk magyar alkotókat nevezni a jelentősebb díjakra, kiestünk az információs hálózatokból, tulajdonképpen a magyar könyvszakma láthatatlan volt. Ez most megváltozik: a HUBBY a nemzetközi szervezet magyar szekciójaként jelölési jogot kapott az IBBY díjaira, felületet magyar könyvek ajánlására, és közvetlen kapcsolatot szerzett a többi nemzeti szekció szervezeteihez.

– Mik a legközelebbi terveik?

– Fontos, hogy az egyesület működését hosszú távra biztosítsuk, és ehhez szilárd alapokat teremtsünk. Az áprilisi könyvfesztiválon és a júniusi könyvhéten már kisebb projektekkel jelen leszünk, illetve körvonalazódnak a nagyobb gyerek- és ifjúsági irodalmi akciók is, amelyeknek fő célja az olvasóvá nevelés mellett más területek (társadalmi, vizuális nevelés stb.) is megjelennek majd.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!