Az amszterdami Anne Frank Múzeum hivatalos életrajzként ismeri el a képregényt.

 
Anne Frank képregény - Forrás: Ulpius

Kultúránkban hajlamosak vagyunk a képregényeket a gyerekek szórakozásának tekinteni, pedig sok országban, leginkább az USA-ban és Japánban a felnőttek éppen annyira szeretik ezt a műfajt, mint a kicsik. Nem utolsósorban azért, mert a képregény nem szükségszerűen mutánsokról, sugárfertőzött, vagy éppen más bolygóról érkezett szuperhősökről szól.

Komolyabb témák megértését, feldolgozását is segíthetik, elég a korábban Magyarországon megjelent Biblia-adaptációkra, vagy Art Spiegelman világsikert befutott Maus című életrajzi ihletésű képregényére gondolni, ami a II. világháború során átélt borzalmakat írja le és nem utolsósorban rajzolja meg.

Most egy újabb művel gazdagodik a holokausztot feldolgozó képregények sora, Anne Frank sokak által ismert élete Sid Jacobson és Ernesto Colón feldolgozásában elevenedik meg, akiknek sikerült elnyerniük az amszterdami Anne Frank Múzeum támogatását is munkájukhoz. Így a könyv nem egyszerűen rajzos feldolgozása Anne naplójának, hanem hivatalos életrajzi mű is.
(Ford. Juhász Viktor, Ulpius-ház,
2014. 160 o.)

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!