Sírva fakadnék legszívesebben a frusztrációtól, mikor alkalomadtán betévedek egy-egy könyváruházba.

 
 

Az írás szentélyei kínálta bőség, valamint a pénztárcám tartalma és az olvasásra szánható időmennyiség között fennálló fordított arányosság eleve kedvlohasztó, de a webes rendelés kedvezményei is elszoktattak a polcok böngészésétől az elmúlt évtizedben. Mindezzel szemben a tavaszi könyvünnep újdonság- és programcunamija kihagyhatatlan esemény számomra. Így nem is kérdés, hogy az április 21–24. között a Millenárison rendezett 23. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválra elébb egymagam, majd a hétvégén a családdal is kilátogatok. Sophie és Anna világa eddig ugyan ismeretlen volt számomra, de szerzőjük, a norvég díszvendég író Jostein Gaarder Etika a jövőért című előadása talán kedvet csinál a regényeihez is.

Megcsodálom majd az irodalmi alakok jelmezébe bújt diákokat, be-beesek egy-egy könyvszakmai előadásra/kerekasztalra (a Nomádok, hibridek, expatok – vándorló fiatalok a fiatal európai irodalomban című, kifejezetten érdekesnek ígérkezik 22-én), de legelébb is – ha lehet, kedvezménnyel – levadászom a számomra nélkülözhetetlen új köteteket.

Grecsó Krisztián, Németh Gábor, Sepsi László új regényeit (Jelmezbál; Egy mormota nyara; Pinky), Spiró György válogatott esszékötetét, Kántor Péter tárcagyűjteményét, Tolnai Ottó, Ladik Katalin és Ilma Rakusa verseskönyvét (utóbbi Kiss Noémi fordításában). És persze Michel Houellebecq végre magyarul is megjelent első regényét, valamint a Geopen Kiadó új, világirodalmi sorozatának első három kötetét is a kosaramba süllyesztem: az orosz Jelena Csizsova díjnyertes Nők férfi nélküljét, az ír John Banville A tengerjét és a chilei Isabel Allende Maya naplója című regényét. Mint hallani, nemsokára Murakami Haruki első két regényével bővül a sorozat…

S bár a gyerkőceimnek az aranyhalas tavacska, illetve a Zöld Péter játszótér különösen kedves, azért a Gyerek(b)irodalom szekció választékából biztos kézzel fogják kiválasztani Bartos Erika menetrendszerűen érkező, legújabb Bogyó és Babóca-meséjét, Alex Shearer Felhővadászokját vagy Will Mabitt Mabel Jones és az Ijesztő Kukacát, netán a Fiúnak lenni/Lánynak lenni köteteket a Tilos az Á!-tól…

 

Szerzőink dedikálnak
Péterfy Gergely
23-án, szombaton 15 órától;
Vámos Miklós 17 órától;
Tóth Krisztina 24-én, vasárnap 13 órától;
Grecsó Krisztián 15 órától;
Cserna-Szabó András 17 órától

 

A könyvfesztivál számokban
- 7000 m²-en
- 400 program
- 200 új kötet
- 600 szerző
- 24 ország állít könyves standot a magyar kiadók mellett
- 18/33 – a díszvendég Szlovákia íróinak 33 kötetét 18 kiadó gondozza
- 30 fővárosi és vidéki független könyvesbolt tart nyitva éjfélig 22-én a Kis Könyves Éjen, számos bolti programmal (részletek: kiskonyves. blog.hu)

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!