Temetési menet indul ma, de szomorúságra semmi ok, az elhunyt tartalmas éveket tudhat maga mögött, a végelgyengülés elkerülhetetlen volt, utódai töltik majd be az általa hagyott űrt. Matuzsálemi korra esélye sem volt, idén ünnepli, vagy tán csak ünnepelné harmincadik születésnapját, de „elhantolják” mégis ezt a 12 centiméter átmérőjű, és 1,2 milliméter vastag eszközt, a Compact Discet, vagyis a CD-t.

 
Németh András Péter felvétele

Ma délben búcsúztató ceremóniát szerveznek a fővárosi Erzsébet téren: a CD-t szimbolikusan koporsóba helyezik ismert zenészek (Zorán, Bikini, Magna Cum Laude, Animal Cannibals) közreműködésével. De miért? A számok miatt, melyekkel vitatkozni kár: az elmúlt tizenöt évben tizedére esett vissza az eladott hanghordozók száma.

A csökkenő eladások miatt a világ vezető kiadói már idén leépítik a CD-gyártást, és a tervek szerint Ameri­kában az év végére fel is hagynak vele. CD-t csak különleges alkalmakra és antológiák kiadásakor jelentetnek meg – de ezek is kizárólag online áruházakban lennének kaphatók.

A magyarországi forgalmazók szerint nálunk még messze vagyunk a CD-árusítás felszámolásától, mivel hiába nyitnak egymás után a digitális zeneárudák, a piac fejletlensége miatt itt és keletebbre a legális letöltések (viszonylag alacsony számuk okán) még nem zárják ki a fizikai formátumot, az itteni kiadóknak a CD-árusítás megszüntetése komoly anyagi károkkal járna – írta korábban az index.hu. (A Magyar Hangfelvétel-kiadók Szövetsége kimutatásai szerint 2010-ben 3,7 millió CD kelt el itthon, kb. 7,4 milliárd forintos forgalmat produkálva. A legális letöltésekből pedig csak 100 milliós bevétel született.)

„A CD-kiadás a zenészek fontos bevételi forrása volt, ám ennek visszaszorulása önmagában nem feltétlenül okoz válságot” – mondta lapunknak Tóth Péter Benjamin, az Artisjus munkatársa. Más típusú bevételek, például a tévés elhangzások, az előadási jogdíjak már most is nagyobb szerepet töltenek be a szerzők számára, mint a lemezeladások.

Szakértők szerint öt éven belül az előfizetéses online zeneboltok, illetve az ún. felhőalapú streaming megoldások (a kívánt zenét csak ideiglenesen töltjük le a világháló hangfelhőjéből) válnak fő zeneforrássá, hiszen ezek használata egyszerűbb és megbízhatóbb, ráadásul a kedvenc albumokból, dalokból összeállítható saját listák akár az okostelefonon is meghallgathatók. Például olyan úgynevezett online streaming szolgáltatás segítségével, amely már Magyarországon is legális elérést kínál a hazai és a világ legnagyobb kiadóinak repertoárjából, jelenleg 13 millió dalból.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!