Népszerűek mostanában a történelmi korokba ágyazott krimik. A félig valós, félig fiktív eseményekre épülő történetek fő vonz­erejét az adott korok híres embereinek megjelenítése adja, az emellé kerekített gyilkossági vagy szerelmi szálak pedig új perspektívából is képesek megvilágítani egy-egy történelmi eseményt.

 

A Cézanne modellje is hasonló elemekből építkező regény. A 19. század egyik legjelentősebb festője, a posztimpresszionizmus kiemelkedő alakja még fiatal, ismeretlen művészként csúnya ügybe keveredik. Gyilkossággal gyanúsítják. Az áldozat egy rendkívüli nő, Solange Vernet, aki szeretőjével, egy angol geológussal érkezett a városba. Megfojtva találják egy reggel, a gyanú először volt kedvesére terelődik, ám Cézanne legújabb művei is felkeltik Bernard Martin bíró figyelmét. A féltékeny festő ugyanis erőszakos jeleneteket festett, melyek előrevetítik a lehetséges gyilkosságot. A nyomozás újabb és újabb titkokra derít fényt, miközben a bizonyítékok nem mutatnak egyértelműen egyik gyanúsítottra sem.

A történet bonyolult, valós történelmi eseményekre épülő szerkezete számos meglepetést és izgalmat rejt. A kezdetben kissé banálisnak ható gyilkossági szál kibontakozása mellett pontos és érdekfeszítő képet fest a 19. század Francia­országáról, a szalonok hangulatáról és a művészet szenvedélyességéről. Azoknak, akik kedvelik ezt a műfajt, tökéletes karácsonyi ajándék lehet.

 

Barbara Corrado Pope, Cézanne modellje Budapest,

Geopen Kiadó, 2010. Ford.: Todero Anna. 408 o., 3490 Ft

 

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!