Csodagömb: cirkuszi nagykarácsony, Fővárosi Nagycirkusz

 
Csodagömb: cirkuszi nagykarácsony, Fővárosi Nagycirkusz - Fotó: Urbán Ádám

No, nem épp nyugalomban. A Fővárosi Nagycirkusz karácsonyi műsora mégis hangsúlyosan a családról szól. Nemcsak, mert kitűnő családi program, hanem mert magában az előadásban is megjelenik több helyütt a család. Szó szerint beleadnak itt apait, anyait.

A középpontban két család: a Maik Gärtner Family indiai elefántjukkal és az üzbég Hametov Family gurtniszámukkal. Az elefántidomároknál összhang és együttműködés, a légtornászcsalád számánál (szintén szó szerint) az egymástól való függés különböző alternatívái láthatók.

Utóbbinál hol az anya tartja a többieket, hol az apa, hol meg épp a gyerek. Mindez jól leképezi egy család dinamikáját, így számuk jóval többről szól, mint lélegzetelállító ügyességről.

E két produkció szervesen illeszkedik az egész előadásba, mely végső soron a család ünnepe, és tökéletesen illik a karácsony meghitt hangulatához.

Nem harsány, külcsínnel bódító-hódító e nagyszerű cirkusz, melyet Vincze Tünde légtornatanár rendezett – finomra hangolt, mindemellett többlettartalommal bíró. Szimpatikusan lelassít, hogy észrevegyük az emberléptékű, sziszifuszi munkával készült csodákat is. Merj álmodni, sugallják itt, mert kitartással, szenvedéllyel, és kellő kreativitással megvalósítható szinte bármi.

Mindehhez nem hiányzik a konferanszié didaktikus magyarázata sem.

Itt még a szappanbuborékból is válhat csoda, ha kellő türelemmel, kísérletezőkedvvel elsajátítjuk csínját-bínját, mint ahogy az argentin Agustín Viglione tette.

A lengyel Rafal Walusz a humort és jó néhány nézőt von be bűvésztrükkjei bemutatásához. Mi meg mulatunk, milyen könnyen kifoszthatók, megtéveszthetők vagyunk (talán minden értelemben), még segédkezünk is hozzá. A körülöttünk lévők meg passzivitásukkal as?- szisztálnak mindehhez, ahelyett, hogy figyelmeztetnének. Mindez itt mégsem szomorú, inkább egy iróniával átitatott ecce homo.

A cseh Duo Supka zsonglőrszáma, amelyben a fal adja a másikat, a fizika sokunk számára zord és szikár törvényeit tereli a csodák és varázslat birodalmába.  Halasi Márk levegő- és hulahoppkarika-számával, a fehérorosz lovascsapat elképesztő dinamikusságával és csapatmunkájával járul hozzá, hogy csodálatunkat valóban elnyerje a Nagycirkusz nagykarácsonyi Csodagömbje, amely mint egy hógömb: valódi csodákat rejt és minden egyes mozzanata képes új képet kiadni.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!