Múzeum: a lassú műfaj, Robert Capa Kortárs Fotográfiai Központ

 
Nagyon vadon – a Mezőgazdasági Múzeum állandó tárlatán - Fotó: Villányi Csaba, MúzeumCafé

A MúzeumCafé 2007 októbere óta létező, kéthavi muzeológiai magazin, amely vizuális megjelenésében olyan progresszívnek számított, hogy több rangos, nemzetközi dizájnversenyt is megnyert.

Elismerést hozva ezzel Salát Zalán Péter művészeti vezetőnek és Kovalik Máté képszerkesztőnek is. A 49 lapszám egy óriási, több mint kétezer fotóból álló archívumot „eredményezett”, amelyből ötven képet válogattak ki az 50. lapszámot ünneplő tárlatra, köztük eddig publikálatlanokat is. Így a kiállítás a magyar muzeológia elmúlt nyolc évének lenyomata is.

Többek között a Ludwigban, a Természettudományiban, a Szépművészeti Múzeumban, a Magyar Nemzeti Galériában, a Rádió- és Televíziótörténeti Múzeumban, a fertődi Esterházy-kastélyban, illetve a Magyar Zsidó Levéltárban, a Fiumei úti sírkertben, a Kolozsvári Gyógyszertörténeti Múzeumban készült képek láthatók a kiállításon, legtöbbjüket Villányi Csaba készítette. A szöveg és a kép egyenrangú – nemcsak a lapban, hanem a kiállításon is.

A múzeumokban általában a személyek és a tárgyak mozdulatlanságban mutatják meg magukat, ezért nevezi csendéletszerűségnek a tárlatot Frazon Zsófia kurátor.

A modern múzeumok alapításakor sokkal lassabb volt a tempó a mainál, érdemes lehet felfedezni újra a lassúságot, amely a szakmai nívó és a kritikai gondolkodás alapját is adja. A múzeum azért is lassú műfaj, mert a gyorsaság a minőség rovására mehet, a restaurálás, az anyaggyűjtés, a kutatások, a terek berendezése mind időigényes – persze nemcsak a készítőknek, hanem a befogadóknak is.

 

A kiállítás január 25-ig
ingyenesen látogatható

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!