A zenés szórakoztatás jegyében telik a további nyár a Szegedi Szabadtéri színpadon, hogy Vidnyánszky Attila komor értelmezésű Az ember tragédiája rendezése után az emberek visszanyerhessék a teremtésbe vetett hitüket.

 
Trill Zsolt Lucifer és Cserhalmi György Kopernikusz szerepében játszik az Ember tragédiájában a Szegedi Dóm téren

Lehár Ferenc operettje, A víg özvegy garantáltan feledteti velünk az isteni gépezet nem mindig olajozott működését, hiszen a jól bevált „találkozás a régi szerelemmel” operett-toposzra épül, dalai a mai napig a csapból is folynak, és a történet háttere mit sem kopott az idők során: a gazdasági válsággal küszködő kisállam taktikázó politikusai között otthon érezhetjük magunkat. A többiről már a parádés szereposztás gondoskodik, amennyiben az operaénekesek (Keszei Bori, Boncsér Gergely, Gárdai Gábor) és a különböző színterekről érkező színészek (Haumann Péter, Csákányi Eszter, Molnár Piroska, Hernádi Judit, Szacsvay László) képesek egymásra találni a színpadon. Július 15-én minden kiderül.

A Dóm tér következő bemutatója a Carmen Kerényi Miklós Gábor (Kero) rendezésében, aki az operából zenés sorstragédiát formált. Nála Carmen nem pusztán csábító démon, hanem a kispolgári világból kitörni vágyó szabad nő. Éppen ezért Don José sem pillanatnyi szeszélyének a játékszere, valódi társsá válhatna, ha a férfi képes lenne lépést tartani vele, és nem a katonai szigor bűvöletében élne. A mai világba átültetett opera így mindennapos konfliktusokat jelenít meg.

A tavalyi évad ősbemutatója, a Darvasi László művéből készült Popeye sem maradhat ki, amelynek zenéjét Pierrot, dalainak szövegét Ganxsta Zolee írta, aki szerepel is a produkcióban. A zenés játék leginkább a Popeye-rajzfilmekre emlékeztet, ahol a tengerésznek folyamatosan meg kell mentenie szerelmét és kedvenc spenótját, mert a gonosz Blút kapitánynak mindkettőre fáj a foga.

A közönség szavazatai alapján került be a programba a Valahol Európában című musical szintén parádés szereposztással (Tompos Kátya, Mácsai Pál, Keresztes Tamás, Alföldi Róbert, Pindroch Csaba, Szarvas József). Közvetlenül a második világháború után játszódó történet eleve megindító otthontalanul kóborló, árván maradt gyerekeivel, de ha hihetünk Béres Attila rendezőnek, aki igazi szívfacsarást ígért, ömleni fog a könny a nézőtéren. Vigyünk magunkkal zsebkendőt.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!