Tárlat - Budai Vár, Honvéd Főparancsnokság

Mit ad egy festőművész annak, aki a képeiben gyönyörködik? Csontváry Kosztka Tivadar esetében ez a kérdés akár fordítva is feltehető: mit adhatunk mi Csontvárynak?

Ezekkel a gondolatokkal mutatta be az 1919-ben, 66 éves korában elhunyt festőművész életmű-kiállítását Gulyás Gábor kurátor. A tárlat célja az, hogy Csontváryra úgy emlékezzen az utókor, ahogyan az őt megilleti. A tárlat címe ezért is lett ez: Csontváry géniusza. Az alcím pedig – A magányos cédrus – ezúttal nem a festményre – bár ez is látható lesz –, hanem magára a festőre utal.

Csontváry gazdag életművet hagyott maga után, egyharmadának sorsáról azonban nem sokat tudni. A kiállítás szervezői éppen ezért a tárlat honlapján (csontvarykiallitas. hu) közzétették az ismert, lappangó művek listáját – hátha valaki felismeri Csontváryt a szobája falán. A festőművész képeinek gyűjtője, Gerlóczy Gedeon mindig szerette volna, ha egyben marad az életmű, ám a történelem viharos évtizedei szétszórták azt, szerte a világban.

A július 5-én nyíló életmű-kiállításnak a felújított Honvéd Főparancsnokság épülete ad otthon, s mivel a látogatói tér eloszlása egyedi, egyszerre kétszáz fő tartózkodhat bent, csakis idősávra lehet belépőjegyeket vásárolni. A festményeket speciális, bekamerázott dobozokban szállítják – többségüket közgyűjteményekből –, és tizenhét teremben teszik közzé.

A tárlathoz kortárs művészek (Bukta Imre, Csurka Eszter feLugossy László, Galambos Áron, Keserü Ilona, Kis Róka Csaba, Szűcs Attila) alkotásai is kapcsolódnak, Mai cédrusok címmel.

A kiállítást – amely összesen 90 millió forintba kerül – decemberben nemzetközi szakmai konferencia zárja.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!