Nem elírás: a szezonális depresszió nemcsak télen, a hideg és a napfény hiánya miatt támadhat, hanem nyáron is.

A nyári depresszió kialakulásában szerepet játszik, hogy sok nő elégedetlen az alakjával, amit ilyenkor alig takar ruha, valamint az egyedülálló emberek még magányosabbnak érzik magukat, ha azt látják, hogy a kollégák, ismerősök elutaznak a hétvégére, kerti partikat rendeznek, fesztiválokra és nyaralni mennek. A zavar a népesség 1-2 százalékát érinti. Ezek az emberek nem egyszerűen nyűgösek, hanem erős szorongást éreznek, sőt öngyilkossági késztetésük is jelentkezhet.

A szezonális betegség legfőbb biológiai oka az, hogy a hőség miatt felületesebb és rövidebb az alvásciklus: egyszerűen képtelenek vagyunk kipihenni magunkat. Ha nincs otthon légkondi, akkor a maghőmérsékletünk nem tudja elérni az elalváshoz szükséges szintet. Ezért ha tehetjük, lefekvés előtt hűtsük le magunkat zuhannyal, vagy a csuklónkra, nyakunkra, térdhajlatunkra tett hideg vizes borogatással. A rövidebb éjszakák sem könnyítik meg a dolgunkat, ezért jól sötétítsük be a hálószobát.

Aki észleli magán a tüneteket (lásd felsorolásunkat), annak érdemes szakemberhez fordulnia, de ha erre nincs módja, akkor az első lépés: kerülje a nagy hőséget, az éles fényt és lehetőleg a magas páratartalmat. Egy hűsítő zuhany, a magasabbra kapcsolt légkondicionáló, az elsötétített szoba is segít. De csak átmenetileg: a nem kellően pihentető alvás, a dehidratáltság és az a tény, hogy nincs ráhatásunk a helyzetre (míg télen, ha fázunk, fel tudunk öltözni vagy befűtünk), csak növeli az ingerültséget. Egyes kutatók egyenesen azt javasolják, hogy aki ilyen tüneteket tapasztal magán, az ne a nyári hőség kellős közepén hozzon meg fontos döntéseket, mert később megbánhatja.

Az sem mindegy, mit és hogyan eszünk. Napközben a meleg miatt csökken az étvágy, de este is kerüljük a zsíros, fűszeres és cukros ételeket, valamint a nagy adagokat úgy általában, így szervezetünk nem azzal lesz elfoglalva, hogy megeméssze a sok mindent, amit magunkba tömtünk. Együnk sok zöldséget és gyümölcsöt, de a húsokat se hanyagoljuk, mert a vashiány csak fokozza a fáradtságérzetet. Üdítők helyett inkább vizet igyunk, kerüljük a napi több kávé és az alkohol fogyasztását. Ha kókadozunk, a vércukorszintünket nem csak az édesség emeli meg, hanem a gyümölcsök is, de a nyújtózás is sokat segít, vagy élénkítően hat a talpunk és a lábujj közötti részek masszírozása is.

A legjobb persze egy kis délutáni szunyókálást egy sötét, hűvös helyen, de erre a magyar munkahelyek túlnyomó többségében sajnos nem nyílik lehetőség.

Tünetek:

❙ kimerültség, koncentrációképesség csökkenése
❙ álmatlanság
❙ nyugtalanság, szorongás
❙ ingerlékenység
❙ súlycsökkenés, étvágytalanság

Ha a listán szereplő tünetek közül legalább kettőt észreveszünk magunkon, akkor ideje közbelépni.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!