Nincs abban különös, hogy egy ír úr, John Ward szeret egy ír írót. Az viszont már érdekes, hogy saját pénzből díjat alapít, amit Joyce Ulyssesének hőséről, Leopold Bloomról nevez el.

A díjat pedig progresszív magyar képzőművészek támogatására szánja, pusztán azért, mert a regénybeli Bloomnak a műben „köze volt” Szombathelyhez.

John Ward jól megfontolja, kinek adja a magyarokra szánt 10 ezer eurót. A pályázatokat nemzetközi zsűri bírálta el. A brit kritikus Caroline Hancock, az ír képzőművész Alice Maher és a lengyel művészettörténész Andrej Szczerski választotta ki Barakonyi Zsombort, Batykó Róbertet, Kis Róka Csabát, Szűcs Attilát, Vécsei Júliát és Agnes von Urayt, akiknek festményeit, grafikáit bemutatták a Kiscelli Múzeum templomterében.

Az egykori szakrális tér megfelelő helyszínnek bizonyult. Kis Róka képei a régi vallási festményekre emlékeztettek: a főhajó baloldalán a brutalitás ábrázolásával a nézőt elborzasztja a bűntől. Vele szemben Batykó környezetükből kiragadott tárgyai nem az ábrázoló festészet hagyományait követő, elvont, nem elbeszélő képek. A 10 ezer eurós díj részben ezért is szolgálja a külföldi sikert, amit az adományozó cég a szállítással is segít. A nyertes fiatal festő, Batykó Róbert már tervezi is tárlatát Provence-ban.

j-o

Címkék: díj, művész, forint

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!