21. alkalommal rendezik meg a Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivált a Millenárison április 24–27. között. - 33 ország 64 jeles alkotója jön fővárosunkba, köztük az idei díszvendég író, napjaink északi irodalmának nemzetközileg egyik legismertebb fiatal alkotója, a finn Sofi Oksanen. - 3 és fél nap alatt 446 magyar író ül majd dedikálóasztalhoz.

 
Sofi Oksanen

A külsejében is kirívó finn írónő, Sofi Oksanen (képünkön) és művei nem ismeretlenek a magyar olvasók előtt. A könyvfesztiválra – ahogy dukál – új kötettel örvendezteti meg követőit itthoni kiadója, a Scolar. A Mikor eltűntek a galambok című regénye Észtország II. világháború alatti és utáni megszállásáról, az ellenállásról, a kollaborációról, a szerelemről és egy tragikus házasságról íródott.

A könyv néhány szerencsés már-olvasója szenvedélyessége és a megannyi rejtély miatt emlegeti a szerző zsenialitását. Minden bizonnyal a fesztivál slágere lesz Robert Galbraith Kakukkszó című kötete (Gabo). J. K. Rowling rejtőzik a név mögött, a regény pedig egy bűnügyi sorozat nyitánya.

Ne lépjenek majd tovább a Typotex-standtól, ha megpillantják, inkább vegyék kézbe, szagolgassák, olvassanak bele a katalán Imma Monsó Sosem lehet tudni könnyed és Kundera-szerűen filozofikus történetébe! De húzzák be a fékeket akkor is, amikor a Geopen Kiadó kínálata előtt haladnak el! A német Benedict Wells tragikomikus Különce Berlin farkasait, az angol A. D. Miller Hóvirágokja a buja Moszkvát, a román Walter Ghidibaca Minden jó, ha a vége rossz naplóregénye egy orosz börtön képzelt(?) valóságshow-ját vetíti elénk.

Díszmagyar

Régóta várjuk már Závada Pál Természetes fény című, hét évtizedet átfogó nagyregényét, melynek szereplői javarészt Békés megyeiek, nők és férfiak, magyar magyarok, magyar szlovákok és magyar zsidók, akik származásuktól függően vetődnek az öldöklés, a kényszermunka, a fogság vagy az áttelepülés közép- és kelet-európai helyszíneire.

Parti Nagy Lajos Fülkeufóriája folytatja a magyar meséket (Magvető); Dés Mihály gasztronómiai anyaregényében, a 77 pesti receptben a legendás Sütimama és főztjei állnak a középpontban (Corvina); az Európai Unió közösségének különböző oldalaival foglalkozik Itt, Európában című esszékötetében Konrád György (Európa); a hatalom schnitzleri köreit – minisztertől a kurváig – fogalmazza újra Hurok. Pénzmagyar című könyvében Kerékgyártó István (Kalligram).

Tavaly elhunyt szerzőnk, Bächer Iván és Teknős Miklós Újlipócia kötete (Ab Ovo) valószínűleg nem csak az újlipóti bennszülötteknek válik kedves olvasmányává.

Külön érdemes fölhívni a figyelmet három újrakiadásra, melyeket témájuk is összeköt.

Ismét hozzáférhető John Lukacs Budapest 1900. A város és kultúrája című, lenyűgöző remekműve (Európa); Fenyő Miksának, a Nyugat folyóirat szerkesztőjének háborús naplója, Az elsodort ország (Park), valamint a közkedvelt Vámos Miklós 20 éve először megjelent A New York–Budapest metró című regénye (Európa).

Szellem, gének, história

Ismeretterjesztő kiadványokban sem lesz hiány. Korunk egyik legnagyobb elméleti fizikusának, Stephen Hawkingnak saját életét és szellemi fejlődését föltáró autobiográfiája Az én rövid történetem címmel lát napvilágot (Akkord). Dr. Czeizel Endre fáradhatatlanul vallatja génjeinket, ezúttal öt külföldi (Bach, Mozart, Beethoven, Wagner, Verdi) és öt magyar (Erkel, Liszt, Dohnányi, Bartók, Kodály) zeneszerző családfaelemzése alapján kutatta a zeneszerzői géniuszság gyökereit Zeneszerzők – Gének – Csodák című könyvében (Galenus). A politikatörténet rajongói sem maradnak szellemi táplálék nélkül, a volt amerikai külügyminiszter, Henry Kissinger Kínáról című memoárját az Antall József Tudásközpont jelenteti meg a magyar közönség számára.

Gyermek(b)irodalom

Idén ne a Fogadó épületben keressük a csemetéinknek szóló köteteket, a korábban a Csodák Palotájának helyet adó, ma D csarnok névre elkeresztelt kiállítótérben kapnak otthont a gyermek- és ifjúsági könyvek. Vásárlókosarunkban ott fognak egymás mellett lapulni a Pozsonyi Pagony sorozatainak legújabb részei: Kőszeghy Csilla Bumburi és a születésnapja, Bartos Erika Bogyó és Babóca rajzolja és a rádiójátékból adaptált Időfutár-széria 3. része, A Próbák Palotája. A Kolibri standjától Szalóki Ági Körforgás című CD-mellékletes, családi zenés- és verseskönyvecskéje is húzza majd a karunk. A Móra kiadónál besöpörjük Kiss Ottó bölcs remetéjének, Szusi apónak újabb, fővárosi kalandjait taglaló kötetét (ezúttal egy álom kergeti az emberek közé), a Tessloff Babilon Kiadó kínálatából pedig Szabó T. Anna tündéri meséjét, a Tükörrobotot választjuk, mert hiszen vannak benne ismeretlen lények, dzsungel, kalózsziget, lufipálya és kísértetkastély – ráadásul rímes e mese.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!