Az „eredmény” a „munkát” csak a szótárban előzi meg – áll a Magyar Országos Szakmai Ipartestület nagykönyve kezdőlapján. Ez az ipartestület tartotta április 29-én a budapesti Millenáris Fogadóban az 1958 óta évente megrendezett Magyar Fodrász-Kozmetikus Bajnokságot, a szervezők élén Hajas László sztárfodrásszal, egyesületi elnökkel, s több száz ifjú és még ifjabb versenyzővel.

 
Bohanek Miklós felvétele

Technikai és divatkategóriákban mérettettek meg maratoni 10 óra alatt az immár profi ollóforgatók és sminkesek a lélegzetelállító „műsorban”. A legjobbak a magyar válogatottal a szakmai világszervezet őszi OMC világbajnokságára is kijutnak Milánóba.

Ollókezű Edwardot várná az ember a bejárat mögött, de helyette pávaszerűen kifestett, türkizben-lilában pompázó leányzóba fut bele, aki nem lát ki ötcentis műszempillája alól. Vékonyka lábán valószínűleg most van először balettcipő – ki tudja, miért. Esetlenül settenkedik benne. Mellette füstösre festett hölgyek és urak sétálnak el – divat a vámpír.

A Fogadóban tuc-tuc zene szól megállás nélkül, a vérre menő versenyt a szépségipar kiegészítő ágai kísérik: van genetikai egészségtanácsadás, infó szálra fizetendő hajbeültetésről, bizsutárlat, testzsírcsökkentés centire magyar–kínai géppel.

Tálcán visznek egy – mű – fejet. Ter­mészetesen frizírozva. Az embernek valahogy „Nyakavesztő” Keresztelő Szent János, a bibliai Salomé vértanúáldozata ugrik be. De nem kell horrorizálni: ez itt a technikai verseny része. Jön a többi fej tányéron – már nem is meglepően. Kászonyi Gergő ezüstérmes lett összetettben és e technikai babás – s babrás – részben, menyasszonyi konty-gyártásban harmadik, hajvágásban pedig csúcselső. 1990-ben született, abszolút szakmai famíliába: a szülei Kászonyi Ildikó és András sokszoros bajnok aranykoszorús mesterfodrászok, velük dolgozik, tőlük tanul – de Sassoon suliba is járt. Geri stylist is, ami meglátszik rajta: kakastaréj a fején, zöld lakk a körmén.

A nagyfőnök, Hajas László nemzetközi híréhez híven Mefisztóra veszi a figuráját: szemöldöke élesre formázva, egycentis kis háromszög szakálla ördögi – hozzáállása órákon, napokon, heteken át a felkészülésben egészen angyali. Szalonjának ifjú tehetsége, a 37-es rajtszámú, szőke, szemüveges Fábián Zsanett összetettben második lett. Elsőre azt hinni különlegesen vágott fürtjeiről: fodrászmodell. De totálisan lapos sarkú cipője a tízcentisek helyett eligazít. Egy másik Fábián – nem rokon, de Éva – kozmetikus. „Zebrát” gyártott nyerésre: Burt Kata, a modell fekete-fehérben pompázik tetőtől talpig.

Karcsú, hosszú lábú – irány a szavanna…

Egy pici lány, Szekeres Dorka – a mamája is szépségiparos – elmélyülten nézi. Talán majd egyszer ő is itt?! Mögötte egy idősebb férfiember műszálas öltönyben, nagyon kirí a közegből. Szabó István, aki 1980-ban országos 6. helyezett volt, Kecskemétről ruccant fel Pestre megnézni, mit csinálnak a maiak? Nyugdíjasként is dolgozik, mint állítja, változatos, klasszikus és naprakész frizurákat gyártva. A játékosság tetszik neki. Az viszont kevésbé, hogy a nemek valahogy összemosódnak a frizura- és festésdivatban.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!