Vagy megszokik, vagy leszokik, nemigen marad más választásuk a dohányosoknak, hiszen alig egy hét múlva vége a türelemnek és jön a dohányzásellenes szigor. Január óta nem lehet dohányozni a munkahelyeken, kocsmákban, éttermekben, a hatóságok azonban három hónapnyi türelmi időt adtak nekünk, hogy hozzászokjunk a változáshoz.

 
Kállai Márton felvétele

Április után már jönnek a büntetések, füstölögni lehet, füstölni már csak elvétve. Mit tehetnek hát a dohányosok?

Talán a legkézenfekvőbb, ha leteszik a cigit. Ez azonban nem is olyan egyszerű mutatvány. Először mindenki igyekszik „önerőből” megoldani. Ám a függőség nem azért függőség, mert egyik pillanatról a másikra hagyja magát lerázni. Ilyenkor zarándokolnak el az emberek a patikába. A leszokni vágyók szopogathatnak tablettát, ragaszthatnak tapaszt, vagy akár gyógyszeres rágógumit is rágcsálhatnak, ami csökkenti az elvonási tüneteket. Az árak borsosak – 1500 forint alatt jóformán sehol nem találunk készítményt.

Vannak külön, a dohányzásról való leszokást segítő programok is – ezeknek januárban nőtt a megrendeléseik száma, hiszen sokan épp szilveszterkor fogadják meg, hogy leteszik a cigit. A könyvesboltok polcain is gyakran találkozunk olyan kiadványokkal (könyvekkel, CD-kkel) amelyek azt ígérik, megszüntetik káros szenvedélyünket. Ezeket a segédeszközöket is karácsony táján, illetve az új év kezdetén vásárolták a legtöbben – volt, aki ajándékba vitte, más a fogadalmán felbuzdulva adott ki pénzt rájuk. A segédanyagok ára nagyjából kétezer forint.

Aki nem bízik a saját akaraterejében, az kérheti szakemberek segítségét is. Egy biorezonanciás leszoktató program viszont már 7 ezer forintnál kezdődik – visszaesőknek természetesen határ a csillagos ég (bár a kezelés alkalmazói szerint nem lehet visszaszokni). Az interneten akár személyes leszokási tervet is készíthetünk magunknak, de fordulhatunk pszichológushoz is, ha úgy érezzük, egyedül nem vagyunk képesek megválni függőségünktől. Bár kevesen tudják, de az ország tüdőgondozóiban is vannak olyan tüdőgyógyász szakemberek, akik tudnak segíteni. A vényköteles gyógyszer azonban, amit felírnak rendkívül drága: egy doboz csaknem 23 ezer forintba kerül, márpedig egy doboz nem elég a teljes gyógyuláshoz. Ráadásul az Országos Egészségügyi Pénztár sem támogatja a szert.

Sokan állítják magukról: nem is maga a cigaretta, hanem a hozzá tartozó rituálé készteti őket a folyamatos füstölésre. Nekik lehetne jó alternatíva az e-cigaretta. Ez ugyan nem jelenti azt, hogy véget vetnek a függőségnek, inkább csak lecserélik. Ha csak az árakat nézzük: egy-egy ilyen eszköz akár 30 ezer forintba is kerülhet (bár lehet már ötezerért is venni), és akkor még csak az alapkészülékről van szó, melybe folyamatosan kell patronokat venni. Így spórolni biztos nem tudunk vele. Az orvosok többnyire azért kárhoztatják, mert egyelőre nem készült olyan átfogó tanulmány, amely az elektromos cigaretta élettani hatásait vizsgálná. Érdekes (és egyben riasztó), hogy a Nemzeti Erőforrás Minisztérium Egészségügyért Felelős Államtit­kár­ságának legfrissebb állásfoglalása szerint az e-cigaretta legnagyobb veszélye az, hogy már egy patronja is halálos mennyiségű nikotint tartalmazhat. A jelenleg boltokban, aluljárókban kapható termékek minősége és megbízhatósága többnyire nem garantált, így a fogyasztó nem tudhatja pontosan, hogy mennyi nikotint visz be a szervezetébe. Az Egészségügyi Világszervezet pedig arra is felhívta a figyelmet, hogy mivel egyelőre semmi sem igazolja az e-cigi dohányzásról leszokást segítő hatását, ezért nem javasolják senkinek, hogy így próbáljon meg szakítani függőségével.

Ha mégis kellő inspirációt keresünk a leszokáshoz, talán elég, ha megnézzük a cigaretta zárjegyét. Van olyan márka is, amelynek az ára ugyanis a napokban 60 forinttal emelkedett, ami közel 10 százalékos növekedést jelent. Ma Magyarországon körülbelül 3 millióan dohányoznak, viszont több mint 1 millióan vannak azok, akiknek már sikerült elhagyniuk a káros szenvedélyt. Ők már nem keresik a kibúvókat, a többiek viszont hamarosan nehéz helyzetben találják magukat.

 

A vendéglátóhelyek is keresik a megoldásokat – sokan attól tartanak, hogy a dohányosok kiszorulásával a forgalmuk olyan mértékben esik majd, hogy lehúzhatják a rolót. Vannak helyek, ahol már január elseje óta próbálkoznak a dohányosok kiszorításával. Talán többen is tapasztalták, hogy milyen eredménnyel: a mellékhelyiségekben vágni lehet a füstöt, a kocsma előtt pedig esténként fürtökben lógnak a fiatalok, akik egy elegáns pöccintéssel helyezik csikkjeiket az úttest szélére. Szerencsére a jó idő talán legalább a mosdókból kiszorítja az illegális dohányosokat, akik viszont így mind az utcákat lepik el majd, bár ennek valószínűleg az éjszakai mulatók környékén élők nagyon nem fognak örülni. A belvárosi romkocsmák viszonylag jól járnak – már ha van belső udvaruk, és engedélyt is kapnak annak használatára. Szintén szerencsések lehetnek azok a helyek, amelyek előtt van elegendő tér ahhoz, hogy teraszt építsenek, így a szabad ég alatt is le tudják ültetni a vendégeket. A csavaros magyar észjárás egyik legújabb nagy vívmánya pedig a lakáskocsma lehet, amelyet nemes egyszerűséggel közösségi dohányzóhelynek neveztek ki. A Skanzenklub nevű hely valójában egy magánlakás, ahol (mi sem természetesebb) még lehet dohányozni, ha viszont valaki megszomjazik, csapos helyett egy futárszolgálat szállítja neki a nagyfröccsöt. Hollandiában alapítottak már egyházat is dohányosoknak (akiket vallásukban korlátozni sehol, semmilyen körülmények közt nem lehet), Németországban pedig a kocsma falára vágott három lyukat egy leleményes tulajdonos, hogy megkönnyítse a bagózást – egyet a fejnek, és kettőt a kezeknek.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!