A világ egyik legdrágább kalapja a Deep Blue Sea nevű fejfedő, melyet november 10-én árvereznek el egy San Franciscó-i ékszerkiállításon.

 

 A kalap nem a kinézete, hanem a ráaggatott drágakövek miatt érhet 40 millió forintot. A kalap anyaga kézzel készített kék filc, melyet 26, az ausztráliai Lighting Ridge bányából származó opál és néhány toll díszít, ezenkívül ezüst és 18 karátos arany is került az műremekre. A fejfedő tervezője Ann Maree Willett, Ausztrália egyik leghíresebb kalapkészítője. Az aukció szervezői remélik, hogy a licitálók hajlandók lesznek 150-200 ezer dollárt (30-40 millió forintot) kifizetni a Deep Blue Sea-ért. A világ legdrágább kalapja egyébként a Chapeau d’Amour nevű kreáció, amely 2,7 millió dollárt (533 millió forintot) ér, köszönhetően a ráhalmozott platinának és gyémántoknak.

WHISKY 31 MILLIÓÉRT

Százezer fontot, azaz körülbelül 31 millió forintot fizettek egy üveg whiskyért, így a Dalmore szeszfőzde 64 éves Trinitas nevű itala lett a világ legdrágább nedűje. Ráadásul nem is egy, hanem rögtön két palackkal adtak el a ritkaságból, melynek különlegessége, hogy összesen háromüvegnyi készült belőle. Két elszánt whiskyrajongó, egy amerikai és egy brit lett a büszke tulajdonos, míg az utolsó darabot a londoni Whisky Show-n dobják piacra október végén. Szakértők szerint, ha poharanként adták volna el a ritka nedűt, egy féldecinyi adag akár 20 ezer fontba (6,2 millió forintba) is kerülhetett volna. A Trinitas az egyik legritkább és legöregebb whisky a világon. A Dalmore skót Felföldön található szeszfőzdéjében érlelik már több mint 140 éve.

(D. N.)

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!