A forró szombat éjszakák legújabb ékei a lánybúcsús csoportok. Hála az emancipáció törhetetlen dübörgésének, már nem csak a vőlegények jogosultak egy utolsó nagy dorbézolásra. Beszálltak a lányok is, erre pedig egy egész iparág kezd épülni.

 

Manapság annak, aki férjhez megy, kijár egy jóféle csajos este, tele őrülettel, lazasággal, hangoskodással. Nem is kell más hozzá, mint egy ara, a legjobb barátnői, némi alkohol, megannyi poénos feladat, és a teljesítésükért járó lánybúcsús ajándékok. Na de mik is ezek a szuvenírek? Mit diktál az etikett, mivel illik meglepni a fejét bekötésre adó hölgyet? Ha magunktól nem jutna semmi az eszünkbe, elég ellátogatnunk a budapesti Nagykörútra, amely hemzseg a lánybúcsúkra szakosodott üzletektől. Ezen esték elengedhetetlen kellékei a feltűnő, a menyasszonyt minél jobban zavarba ejtő kiegészítők. Nem árt, ha kerül rá egy színes fejdísz, lehetőleg pink vagy neon zöld, „Feleség leszek!” felirattal. A tiarához érdemes választani egy hasonlóan ízléses boát a szivárvány valamelyik színében, amiben az ara nemcsak murisan néz ki, hanem egyfajta útjelzőként is szolgál. Elég a boából elhullajtott tollakat követni, ha a pezsgő éjszakában ne adj’ isten elveszítenénk az est főszereplőjét. A meré szebb lányokat meglephetjük pikáns darabokkal is. Férfi nemiszervet idéző ajándékok egész garmadája tárul elénk az egyik belvárosi bolt zugában. Jól mennek a szexdobókockák és a szexzsetonok, pajkos bugyogók is, melyeket a meny asszony nászéjszakáján használhat fel. A konzervatívabb ünneplők választhatnak kimértebb da rabokat, népszerűek a vicces kitűzők, szép ség királynős szalagok, lufik is. A klasszikus darabok sem maradhatnak el, vétek lenne a polcon hagyni a bugyikék combfixet. Tömött pénztárcával ké - szüljünk, ezeket a bugyutaságokat aranyárban mérik. Egy-kétezer forint alatt aligha találunk ajándékot. Ha megtöltöttük szütyőinket a bolondos kiegészítőkkel, jöhet a programok szervezése. A legkedveltebb játékok között szerepel a menyasszony főtéren való énekeltetése, a petrezselyemárulás, nyakkendő megkötése idegen férfiakon, esküvői ruha készítése vécépapírból. Átkötő feladatként nyomjunk az ünnepelt kezébe egy színes füzetet, amelybe ismeretlen, lehetőleg jó - képű fiataloktól gyűjthet jókívánságokat. És telefonszámokat a barátnőknek.

A lánybúcsúztatás egyik közkedvelt módja tehát az egész estét kitöltő őrület, amikor a lehető legfeltűnőbben, helyszínről helyszínre csörtetve olyan kvalitásait teszteljük az arának, amiknek közük sincs a házasság intézményéhez. Akik nem szeretnek sétálni, választhatják az egyszerűbb, de drágább élvezeteket is: hívhatnak sztriptíztáncos fiút, aki komoly összegért, tíz-húszezer forintokért lejt negyedórás szexi táncot vagy ül a menyasszony ölébe egy szolid vonaglás erejéig.

Ugyanakkor magyar lánybúcsúk általában kreatívabbak, mozgalmasabbak a legénybúcsúknál, amit kizárólag a mértéktelen alkoholfogyasztás jellemez, és esetleg egy sztriptíztáncosnő tízperces show-műsora színesít.

Külföldön azonban egészen más a helyzet. Nagy-Britanniában, a legény- és lánybúcsúk szülőföldjén például éppen a legénybúcsúk, azaz a „stag night”-ok az izgalmasabbak. A külföldiek magyarországi legénybúcsúinak szervezésére szakosodott StagHeaven nevű cég munkatársa la - punknak elmondta, más európai országok férfijai jóval nagyobb felhajtást szerveznek a legénybúcsú körül, mint a nők. Ennek egyik oka az, hogy maga a lánybúcsú külföldön is csak néhány éve jött divatba, a másik pedig a férfiak „utolsó szabad éjszakához” való hozzáállása. Ez az alkalom mármár szakrális jelleget ölt, így a házasulandó fiúknak még a pénztárcájuk sem szab határt, ha erről a buliról van szó. A vőlegény és bajtársai szeretnek ilyenkor más országban, elsősorban Budapesten ünnepelni, a gokartozáson keresztül az éjszakai fürdőzésen át a hajókázásig mindent kipróbálni, ami egy hétvégébe belefér. A StagHeaven ritkán szervez lánybúcsúkat, a külföldi nők jobban kedvelik a nyugisabb, vacso rázgatós, csevegős estéket. A bulit egyedül beöltözéssel szeretik feldobni, Nagy-Britanniában bármelyik szombat este összefuthatunk egy Dis ney-hercegnő-csoporttal vagy éppen a Született feleségek alteregóival. Csak a legmerészebb csajok utaznak el, hímtársaikhoz hasonlóan, kül földre. Nekünk, magyaroknak a kellő anyagi keret híján egyelőre maradnak az ötletes feladatok és a péniszfülbevaló.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!