Azt viszonylag korán, még az általános iskolában megtanulja az ember, hogy Mátyás király könyvtára korának egyik leghíresebbje volt. Na de látni egy corvinát... Az egészen más dolog!

 
Corvinák - Forrás: OSZK.hu

Az Országos Széchényi Könyvtár (OSZK) most nem csupán egy, de a tulajdonában lévő összes kódex, vagyis a nemzeti könyvtár legértékesebb gyűjteményének megtekintését lehetővé tette.

Arra sajnos nincs lehetőség, hogy mind a 35 kötet vitrinbe kerüljön, mivel rendkívül nehéz lenne megfelelő körülményeket teremteni a kiállítótérben ahhoz, hogy a fél évszázados kincsek ne sérüljenek.

Ám az OSZK most első alkalommal hasonmásban kiállítja az összes, tulajdonában lévő corvinát. És még ennél is többet – a tárlat ugyanis feldolgozza a páratlan könyvtár létrejöttének történetét, a kezdetektől egészen addig, amíg szét nem hurcolták őket. Már-már krimiszámba menő fordulatokban bővelkedik a corvinák felkutatásának és visszaszerzésének históriája is, és kiderül, hogy kik és hogyan próbálták meg minden nyomát eltüntetni annak, hogy értékes kódexeik valójában Budáról, Mátyás udvarából származnak. Bepillanthatunk a kötetek restaurálásának nehézségeibe éppúgy, mint ahogy megcsodálhatjuk a végeredményt is: magukat a lenyűgöző szépségű, önmagukban műalkotásként tetszelgő kódexeket. Márpedig látni egy corvinát... Igazán felejthetetlen élmény.

„A királyi könyvtár – 35 corvina titkai” – a kiállítás szeptember 27-ig, hétfő kivételével mindennap 10–18 óra között ingyenesen látogatható a Budavári Palota F épületében.

 

JÓ TUDNI!
Hogy Mátyásnak összesen hány kötetes volt a könyvtára, azt nem tudni. Általában 2000-2500 közöttire teszik a corvinák számát. Ezek közül sok már Mátyás halála után, II. Ulászló idejében eltűnt, majd később, amikor a törökök megszállták a budai várat, a könyvtár sorsa végképp megpecsételődött. Ma összesen 216 kötet létezéséről tudunk, ezek közül 35 található az OSZK-ban, 14 az Egyetemi Könyvtárban, egy az Akadémiai Könyvtárban, egyegy Győrben és Esztergomban. A többi a világ könyvtáraiban van szétszórva.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!