Gólem Színház: Szakácskönyv a túlélésért, Kőleves

 
Gólem Színház: Szakácskönyv a túlélésért, Kőleves - Fotó: Kisantal Dénes

Foszlós kalácsot, koncentrációs táborbéli moslékot és a szocializmus klasszikusát, rántott parizert rizibizivel tálalnak elénk. Miközben a lichtenwörthi tábort túlélt hölgy életének főbb állomásait ismerjük meg, ízelítőt kapunk a 20. század ételeiből is, amelyeket felszolgálnak, s meg is ehetünk a Gólem Színház Szakácskönyv a túlélésért című darabjában.

Szobaszínház ez a javából: a Kőleves étterem felső szintjén vendégségbe érkeznek a nézők. Hédi néni (Nagy Mari) a házigazda, mindenkivel kezet fog, bemutatkozik. Aztán mesélni kezd. Megtudjuk, hogy imád enni, gyerekkorában is torkos volt, felnőttként pedig egy cukrászdában lett felszolgáló. Ételek iránti vonzalma a koncentrációs táborban sem szűnik: 28 kilósra fogyva szakácskönyvet ír két társával (Hay Anna, Radnay Csilla), hogy csillapítsa éhségét.

Vendéglátónk szerint az étkek meghatározzák az évszázadot. Ennek ellenére Hédi sosem eszik a darabban. Nem úgy a nézők: a fogásokat a színésznők szolgálják fel. Valakinek csillog a szeme, hogy legálisan falatozhat előadás közben, mások nem tudnak mit kezdeni a helyzettel. Zavarba ejtő a koncentrációs tábor és az evés ilyen primer összekapcsolása. A színészek improvizálnak is, a publikumtól függ, mennyire „interaktív” az előadás. Nagy Mari többször „kibeszél”, s élvezi, ha választ is kap, „zsigerből” hozza a gyermek és a felnőtt Hédit. Hay Anna és Radnay Csilla pedig a főszereplő édesanyját, fogolytársát, özvegy feleséget vagy éppen pincérnőt alakítanak, de a ’80-as évek lófarkas, haspólós tinijeit is remekül megelevenítik. Dogmaszíndarab lévén jelmez, díszlet, kellék nem sok van, a szöveg és a színészi teljesítmény dominál. Intenzív élmény a színészeknek és a „vendégseregnek” is, pláne, hogy a terített asztalnál mindenki „az első sorban” ül.

„Öt éhező zsidó nő 1944-ben a lichtenwörthi lágerben azzal tartotta egymásban a lelket, hogy otthoni ízeket, családi ebédeket idéztek fel. A recepteket egyikük kis papírcetlikre szénnel, ceruzabéldarabkákkal jegyezte le. A sok évvel később, véletlenül előkerült receptekből könyv készült, amely alapján a Gólem Színház színdarabot írt.”

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!