A nálunk is kapható és egyre népszerűbb Monster energiaitalokat vizsgálja az amerikai szövetségi élelmiszer- és gyógyszerügyi hatóság (FDA), mert az elmúlt három évben öt olyan halálesetről és egy nem halálos kimenetelű szívinfarktusról kaptak bejelentést, amelyek összefüggésbe hozhatók az energiaital fogyasztásával.

 
Veszélyes felpörgés

Az egyik áldozat egy 14 éves lány, akinek leállt a szíve, miután 24 órán belül megivott két energiaitalt. Bár a tinédzser korábban szívritmuszavarban szenvedett, nem volt tisztában az energiaital fogyasztásának veszélyeivel, amiért családja egyértelműen a gyártót okolja és beperelte a céget. A gyártó, az amerikai Monster Beverages keddi közleményében állította, nincs tudomásuk arról, hogy a világszerte forgalmazott terméküknek végzetes egészségügyi kockázata lenne. A magyarországi forgalmazó, a dunaharaszti központú Coca-Cola HBC Magyarország Kft. lapunknak nem kívánta kommentálni az amerikai eseményeket. A hazai Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal bár tud az amerikai eljárásról, semmiféle vizsgálatot nem tervez.

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal Élelmiszer- és Takarmánybiztonsági Igazgatóságának vezetője, dr. Pleva György szerint sem a Monster, sem pedig a többi energiaital önmagában nem „szörnyeteg”, s bár személy szerint egy jó erős presszókávét jobban értékel, azt sem adna – pláne nem egymás után többet – gyerekeknek. Egy egészséges felnőttnek napi 100-200 mg koffein nem árt meg, ez 2-4 erős fekete. Hazánkban az energiaitalok előállítása és forgalmazása nincs külön engedélyhez kötve. Semmilyen jogszabály nem szól arról, mennyi koffeint és egyebet tartalmazhat egy doboz energiaital, egy 2,5 decisben általában 80 mg-nyi van. Uniós előírás szerint 2014-től az ilyen energiaitalos dobozokon ott kell állnia annak a feliratnak is, hogy gyermekeknek, kismamáknak, szoptatós anyáknak, szív- és érrendszeri betegségben szenvedőknek nem ajánlott, másoknak pedig az ajánlott napi mennyiség maximum egy doboz. Az igazgató azt feltételezi: mivel a jelzett márka koffeintartalma igen magas, 39/100 ml (ez 200 mg-t, négykávényit jelent egy félliteres doboz esetén), a gyártó-forgalmazó ezért már most is a 2014-től hatályos szabályozásnak megfelelően eljárva ad tájékoztatást. Az igazgató tanácsolná bizonyos vásárlási korhatár meghatározását, hangsúlyozva a szülő felelősségét.

Az ÁNTSZ Országos Tisztifőorvosi Hivatal jelentése szerint Magyarországon februárig 161 fiatalkorú energiaitallal összefüggő túladagolásos rosszullétét jelentették a tisztiorvosoknak a mentők, védőnők, háziorvosok, iskolák. Az érintettek közül 83 volt 14 évnél fiatalabb, négy mérgezéses eset szereplői nyolcévesek voltak. A súlyos rosszullétek negyedénél az alkohol is közrejátszott. A fiatalkorú, rendszeres energiaital-fogyasztók 90 százaléka a szülők tudtával issza az energiaitalt.

A kormány mindenesetre már dolgozik azon a módosító javaslaton, amelynek alapján 18 év alattiaknak ugyanúgy tilos lenne energiaitalt eladni, mint például cigarettát. Dr. Zacher Gábor főorvos, klinikai toxikológus szerint a lényeg az, hogy mit, mennyit és mivel fogyaszt a delikvens. Az energiaitalok túlzott fogyasztása izgatottságot, álmatlanságot, hányást, szapora pulzust, vérnyomás-emelkedést, szívritmuszavart okoz, de vízhajtó hatása is van. Ha alkohollal keverik, az komoly bajt okozhat: vércukorszinteséshez, ájuláshoz vezethet, egyéb stimulánssal elegyítve keringési zavar léphet fel. Zacher Gábor tudomása szerint itthon egyetlen haláleset hoz ható összefüggésbe a fogyasztásával: az a fiatal, aki veseelégtelenségben meghalt, egymás után 18 doboz energiaitalt ivott meg, s egészségi állapota korábban sem volt jó.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!