Azt hihetnénk, aki hajlandó első látásra kimondani az igent egy vadidegennek, az vagy nagyon kétségbeesett, vagy iszonyú elszánt, hogy felépítsen és működtessen egy kapcsolatot. Így bár észreveszi, hogy a másik botlábú, kacskák a fogai, vagy fura a nevetése, legalább esélyt ad arra, hogy jobban megismerje, ámde nem mindenki ilyen nagyvonalú.

 
Forrás: RTL Klub/Sajtóklub


Az elsőre kissé bizarr emberkísérlet egyelőre sokkal inkább szól az elvárásokról, mint a kompromisszumokról, pedig minél kevesebb akad az előbbiből, annál nagyobb az esély a boldogságra.

Rögtön felmerülhetnek a kételyek, lehet-e „tudományosan” összepárosítani két embert („ez nem zokni!” – dohogott is az egyik örömanya), bár a felkért szakértők nyilván az emberismeretüket is bevetették a pszichológiai tesztek mellett, mikor egymáshoz rendelték a párokat.

Mikor Rita a szikrát, a nagy fellángolást hiányolva kiborul, az édesanyja alaposan rápirít, ne az álompasit keresse: „Apád sem olyan, és 40 éve vagyunk együtt!” De Ritát is meg lehet érteni, a papíron összhang nem jelent automatikus biokémiai kompatibilitást.

A valóságshow-ra hajazó közvetítés dacára minden történet nagyon is emberi, akár magunkra vagy hozzátartozóinkra is ismerhetünk bennük. Már azért tanulságosak, mert mindig könnyebb másban meglátni a hibát, ráadásul a szakértő pszichológus ingyenes párterápiás lábjegyzetekkel is magyarázza a folyamatokat. Még nem érdemes nagyban fogadni arra, ki marad együtt és ki nem, mert sokszor a néző is választás elé kerül, hogy a közös jövőért vagy a békés elválásért drukkoljon-e inkább.

Egy biztos: sokan mások is úgy állnak az anyakönyvvezető elé, hogy végighallgatják az „egy életre szól” mantrát, de közben tudják, bármikor el lehet válni, így aligha ítélhetjük el a társkeresés eme szokatlan, kamerák előtti módját választókat a házasság szentségének erodálásáért.
 


Bármikor el lehet válni – Fotó: RTL Klub/Sajtóklub 


 

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!