A nagy visszatérések ideje lesz az ősz a mozikban: háromévnyi várakozás után novemberben végre megérkezik a 007 Spectre – A Fantom visszatér című Bond-etűd, melyben még utoljára Sam Mendes rendezte Daniel Craiget, aki egyre közelebb kerül a titokzatos nemzetközi bűnszervezethez, mely a Skyfallban csaknem végzetes csapást mért az MI6-re.

 
 

A végső tűzharcban halálos sebet szerzett M (Judi Dench) szerepét a kitűnő Ralph Fiennes viszi tovább, a női szépség és erotika megtestesítői ezúttal a vérpezsgetően szenvedélyes Monica Bellucci és a kifinomultan törékeny Léa Seydoux lesznek, Christoph Waltztól pedig méltán bravúros gonosz alakításra számíthatunk.

De addig még több okunk is lesz beülni a moziba, mindjárt a héten egy új magyar thriller, a Víkend bemutatójára. Mátyássy Áron (aki 2009-ben Utolsó idők című filmjével aratott sikert az akkor még létező Magyar Filmszemlén) feszültséggel és látványos akciójelenetekkel teli filmjének képi világa is megkapóan szép és kellően hátborzongató. Akárcsak az Átok című tévéfilmsorozatban, most is Győri Márk operatőrrel, Gál Péter forgatókönyvíróval és kivételes magyar színészekkel dolgozott: Gryllus Dorka, Lengyel Tamás és Simon Kornél alakítják a főszereplőket, akik vadászni indulnak Erdélybe, a Kárpátok közé. A világtól elzárt helyen azonban egy váratlan haláleset miatt felszínre törnek az elfojtott indulatok, és a vadászatból egyszerre embervadászat lesz…

Egy hétre rá már Woody Allen legújabb vígjátékán szórakozhatunk: az Abszurd alakban visszatér a rendező új múzsája, Emma Stone, aki megint egy jóval idősebb férfi – most Joaquin Phoenix – fejét csavarja el. A professzor és a diáklány románca klasszikus toposz, de a pompásan szarkasztikus és intellektuális alleni humortól lesz igazán egyedi.

Felújított változatban élvezhetjük újra a Volt egyszer egy vadnyugat legendás Colt-párbajait, és a Pink Floyd rajongóinak is ünnep lesz az ősz, mikor nálunk is bemutatják az együttesről és karizmatikus frontemberéről készült Roger Waters A fal című koncertfilmet.

Októberben már Ridley Scott pumpálja az adrenalinszintünket a vörös bolygón rekedt Matt Damon közreműködésével a Mentőexpedíció című sci-fi szuperprodukcióban, Guillermo del Toro pedig a Bíborhegy című gótikus horrorral borzongat. Végre láthatjuk a Cannes-i Filmfesztivál óta várt új Macbeth-filmet (Michael Fassbender és Marion Cotillard főszereplésével), és míg novemberben befejező részéhez ér Az éhezők viadala című sci-fi kalandfilm saga, decemberben egy másik újrakezdődik: már számolhatjuk vissza a napokat a Star Wars: Az ébredő erő premierjéig.

Vár a vadnyugat


A Volt egyszer egy vadnyugat digitálisan felújított változatának premierjével indít szeptember 11-én a Jameson CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztivál. Nem véletlenül: a versenyfilmek és a kísérőprogramok között ismét filmtörténeti sorozattal adóznak egy zsánernek, idén a western áll a fókuszban. Emellett bemutatkozik Ausztria és a Cseh Köztársaság filmes világa is. A 20-ig tartó rendezvény résztvevőinek az ír whiskeyt sem kell majd nélkülöznie.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!