Az RTL Klub új kvízjátéka már az első héten dobogós lett a legnézettebb tévéműsorok közt, ám az újdonság varázsa azóta lassan halványul. A csaknem egyórás műsor még drága napokat vehet el az életünkből. Még úgy is, ha közben kirakunk egy ezerdarabos puzzle-t.

A játékosok azon nyomban elbukták a teljes nyereményt, mikor először megnéztem a műsort. Balszerencsét hoztam a rokonszenves fiatal, szemüveges párnak, akiket a műsorvezető Sebestyén Balázs csipkelődve Betlen Jánoshoz és Selmeczi Gabriellához hasonlított. A többi adás alatt már nem mertem drukkolni – nyert is mindenki egy-két milliót.

Sok összetevős játék A Kód, kell hozzá alapműveltség, szerencse és jó memória. Legelébb is egy ügyes játékostárs, aki besegít a válaszokban, és hisz a partnerében, mert a végére tartogatnak egy barátságpróbát is. A cél, hogy a játékosok átjussanak a kockás terítőre vagy csonka sakktáblára hajazó labirintuson, és közben a jó válaszokkal minél több pénzt gyűjtsenek. De minél jobban belelendülnek a pénzgyűjtésbe, annál hosszabb lesz a megjegyzendő kód is, melyet a végén hibátlanul vissza kell mondani, hogy haza is vihessék a nyereményt. Ott vannak még a mezőkön véletlenszerűen elhelyezett „pánikszobák”, ahol újabb memóriafeladattal bombázzák őket.

Hosszú perceket töltenek a kérdésekkel, holott egyik sem tízmilliós nehézségű – az ötéves lányom többet is megválaszolt, persze főleg az állatosokat. A többi döntéshelyzet szintén nem igényel osztásszorzást. A játék mégis hosszú, mint az ökörnyál – talán ezért is fuccsolt be a műsor eredetije Nagy- Britanniában. Egyrészt a játékosok gyűjtögető kedve (pénzéhsége) miatt nyúlik, másrészt a játékmester is szóval tartja őket. Az elejét ismétlik el legtöbbször, ezzel nem is szokott gond lenni. A vége még viszonylag friss, de a közepén már összefolynak a szavak. Főleg, ha nem megy sorrendben, mert utóbb sokkal nehezebb kitalálni, mi maradt ki.

Balázs ezt a műsort is ügyesen vezeti. Finoman terelgeti a játékosokat, de nem adja a szájukba a választ, viszont nem is szívatja őket úgy, mint Vágó fénykorában. Ő is izgul pártfogoltjaiért, úgy tördeli a kezét, mint apáca a szexológusnál.

A kellemes női géphang időről időre hipnotikusan elismétli a fura kódot, melyben van minden, az értelmetlen betűsoroktól a számokon át a híres emberekig. Mi meg csodálkozunk, ha éjjel izzadtan ébredünk arra, hogy azt mondogatjuk, „Szent István, Nemere, ANKENJSGDB, Sárbogárdi Jolán, Emmanuelle…”

(A kód, RTL Klub, hétköznaponként)

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!