Kínos és kiábrándító Mark Zuckerberg-történetekkel sokkolta a világot az „51-es számú” Facebook-alkalmazott nemrégiben megjelent könyvében. Az írásból kiderül: a közösségi háló Palo Altó-i császársága, ahol a dolgozókat számmal látják el, mint a menhelyi kutyákat, inkább hasonlít egy egyetemi kollégium fiúgólyái által lakott testszagú, sötét szobára, mint egy professzionális techcégre.

Katherine Losse, a The Boy Kings: A Journey Into the Heart of the Social Network („A kiskirályok: Utazás a közösségi háló szívébe”) című könyv szerzője érettségi után került a Facebook központjának ügyfélszolgálatára. Ha munkája nem is szolgált elképesztő izgalmakkal – a felhasználók olyan Facebookkal kapcsolatos kérdéseire kellett válaszolnia, mint mit jelent az, hogy „megbökni” –, a népszerű közösségi oldal vezérigazgatója és annak sleppje bőven okozott annyi megdöbbenést és kellemetlenséget, hogy az megtöltsön egy kötetet. A kiskirály Mark Zuckerberg egyik születésnapján például kötelezővé tette, hogy a nagy napon női munkatársai a saját portréjával ellátott pólót öltsenek, a férfiak pedig Zuckerberg már-már védjegyének számító Adidas szandált húzzanak fel. Mások alázása is kedvenc időtöltése a zseniként aposztrofált exharvardos cégvezetőnek. Egy Las Vegas-i „csapatépítő” kiruccanáson a férfi alkalmazottak egy sztriptízbárban egyenként hívatták magukhoz a táncosnőket. Azokat, akik nem tetszettek nekik, „Te ronda vagy, menj innen!” felkiáltással küldték el asztaluktól. Zuckerberg professzionalitását is kétségbe vonja néhány tényező, többek között az a pár sor, ami névjegykártyáján díszeleg: „Én vagyok a vezérigazgató, ribanc!”

A könyv szerzője szerint az értekezleteken előadott ötletei többnyire túl általánosak voltak ahhoz, hogy ne lehessen velük egyetérteni, és általában Zuckerberggel nem volt érdemes ellenkezni – pakol ki könyvében az 51-es számú alkalmazott. Az éretlen kiskirály a megbeszéléseket többnyire az „Uralom!” vagy „Forradalom!” felkiáltásokkal zárta le. A munkahelyi konfliktusok kezeléséhez sem érthet igazán a Facebook-milliárdos: amikor egyik női munkatársa azért panaszolta be férfi kollégáját, mert az az ebédsorban várakozva a fülébe súgta, hogy „Szeretném a fogaimat a fenekedbe mélyeszteni”, Zuckerberg csak annyit mondott: „azt sem tudom, hogy ez egyáltalán mit jelent!”

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!