1967 óta a gyermekirodalom remekműveit ünneplik Hans Christian Andersen születésnapján, április 2-án (érdekesség: ezen a napon született Csukás István is).

 
Gyermekkönyv fesztivál - illusztráció

Az idei nemzetközi Andersen-díjat Uehasi Nahoko japán író és Roger Mello brazil illusztrátor kapta. A japán írónő (eredetileg néprajztudós) 12 fantasy regényből álló Moribito-sorozatában Ázsia történelmét dolgozza fel. A zsűri indoklása szerint Roger Mello „illusztrációi Brazília történelmének és kultúrájának felfedezéséhez nyitnak utakat. Nem becsüli alá a gyermek képességét arra, hogy felismerje és értelmezze a kulturális jelenségeket.”

Nyilvánosságra hozták már a Harisnyás Pippi történetek írójáról, Astrid Lindgrenről elnevezett díj nyertesét is. Az ötmillió svéd koronával (176 millió forinttal) járó elismerést névrokona, a 77 éves Barbro Lindgren kapta, akinek Szigorúan bizalmas! és a Kishúgom született című könyve magyarul is olvasható.

A múlt héten ért véget a Bolognai Nemzetközi Gyermekkönyvvásár, a meseíró és illusztrátor szakma legnagyobb seregszemléje. Both Gabriella, a Meseutca gyermekirodalmi portál vezetője szerint a könyvek jelentős része idén is a toleranciával, a mássággal és a bevándorlókkal való együttéléssel foglalkozik. A hazai mesekönyvek sokkal szövegcentrikusabbak, kevés az igazi képeskönyv, de ez magyar sajátosság, így is sokan keresték Máray Mariann illusztrátor könyveit.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!