TOP 10 SZÉPLITERATÚRA – Bartis, Darvasi, Dragomán, Cserna-Szabó, Térey, Fehér, Garaczi, Kötter, Parti Nagy, Szécsi, Závada új kötetei

„Jobb volna élni. Ámde…” – idézzük Kosztolányi Őszi reggeli című versremekét – …ámde jobb volna élni, akkor, mikor a magyar kortárs irodalom a ’90-es években oly örvénylő tengerébe ismét erőteljesebben fodrozódnának a hullámok, s akár cunamival is fenyegethetnék a szörfdeszkáját ma már vasalásra használó széplelkű magyar olvasót. Aki – történetesen – a mondatok erotikájára vágyik, nem a piaci érdekek vezérelte lektűrök pornográfiájára. Remény- és vágykeltő listánkon az őszi termés.

 

1. Bartis Attila: A Vége – Csak nyugalom! Valójában A nyugalom, azaz 2001 óta várjuk, hogy új regénnyel rukkoljon elő a szerző. S most végre: itt A Vége – október végén. (Magvető)

2. Térey János: A Legkisebb Jégkorszak – Vulkáni tél köszönt Magyarországra. Vajon miként birkózik meg a magyar társadalom a váratlan katasztrófahelyzettel? Utópisztikus jelenkorrajz verses regényben. (Jelenkor)

3. Bánffy Miklós: Milolu – A szerző utolsó regénye (1949) pergő cselekményű, rafináltan megírt bűnügyi történet, a ’30-as évek Budapestjén, melynek fókuszában a Szépművészeti Múzeumból eltűnt „Lionardo”-kép áll. (Helikon)

4. Cserna-Szabó András: Sömmi – Veszelka Imre, Rózsa Sándor legkedvesebb cimborája meséli el, hogy valójában hogyan is estek meg a dolgok a betyárvezérrel. Eastern betyárregény 1900-ból. (Magvető)

5. Závada Péter: MÉSZ – Személyes hangvétel után tárgyias líra: ám a 2012- es első verseskötet (Ahol megszakad) kiváltotta szerzői siker remélhetően csak fokozódik a szabad- és prózaversek révén, melyek központi motívuma az anya elvesztése. (Jelenkor)

6. Darvasi László: Isten. Haza. Csal. – Falusi kiskocsmák, éttermi termékbemutatók, fehér galléros uzsorások és elhagyott öregek országa ez: a mi országunk a szerző legújabb novelláiban. (Magvető)

7. Szécsi Noémi: A budapesti úrinő magánélete – A Halcsontos fűző blog papírszárnyakra kap Géra Eleonóra társszerzőségével (Európa), de a Kommunista Monte Cristo szerzője Fehér Bélával is szövetkezett egy Hamisgulyás elkészítéséhez: négykezesük a 20. századi magyar hadikonyha történetét dolgozta fel az I. világháborútól egészen Budapest ostromának idejéig (Helikon).

8. Fehér Béla: Tengeralattjáró Révfülöpön – Rövidnadrágos novellák, azaz egypercesek, fanyar humorral tálalt szatírák, abszurdok. Itt bármi megtörténhet: léggyé változhat az egyetemi tanár, körözés alatt áll a harminc deka parizer. (Helikon)

9. Dragomán György: Oroszlánkórus – A zene az egyik főszereplője a szerző lendületes stílusú, izgalmas történeteit egybefogó, első novelláskötetének. (Magvető)

10. Parti Nagy Lajos: Molière-átiratok – „Nem fordítások és nem is saját művek… – vallja a szerző – …mindegyiken úgy dolgoztam, mintha a sajátom volna.” A három Molière-színmű: Tartuffe, Úrhatnám polgár, Don Juan. (Magvető)

+3. A fölsoroltakon kívül Kötter Tamás novellafüzére, A harcból nincs elbocsátás (Kalligram), Oravecz Imre új verseskötete, valamint Garaczi László Wünsch-híd című regénye (Magvető) lesz az október hazai irodalmi slágere.

Murakami Haruki Férfiak nő nélkül című, legújabb elbeszéléskötete október közepén érkezik a könyvesboltok polcaira, köszönhetően a Geopen kiadónak bónusz novellával, egy Franz Kafka-átirattal.

 

Fordított árnyalatok.
Míg Robert Galbraith (alias J. K. Rowling) 3. Cormoran Strike- regényére (Career of Evil) október 20-ig várhat az angolul tudó olvasó, addig a magyar kiadások közül is számos érdekességnek örülhetünk kora ősszel. Derültségre ad okot P. G. Wodehouse Blandings és vidéke című kötete (Ciceró), öt év után pedig új Nick Hornby-regény jelenik meg magyarul: a Vicces lány a ’60-as évek Nagy-Britanniájába kalauzolja az olvasót, ahol a főszereplő Barbara Parker álma, hogy nagy „nevettető” legyen (Európa). Thomas Pynchon Kísérleti fázis című regénye 2001 New Yorkjába kalauzol egy izgalmas nyomozás keretében (Magvető), Salman Rushdie legújabb regényében (Két év, nyolc hónap, huszonnyolc éjszaka) pedig káosz uralkodik el a Földön és dzsinnek özönlik el világunkat (Helikon). Folytatódik Harper Lee Ne bántsátok a feketerigót! című nagysikerű regénye – az előzményekkel: Menj, állíts őrt! (Geopen). Stephen King új művében Mr. Mercedes nyomozó is visszatér (Aki kapja, marja, Európa), de nemcsak ő, hanem E. L. James teremtett világa is: a Grey című regényben Christian meséli el, milyen árnyalatait észleli a szürkének.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!