Azt tudták, hogy melyik volt 1980-ban (az akkori) minden idők legnagyobb költségvetésű filmje? Bódy Gábor Nárcisz és Psychéje, ami nemcsak anyagi volumene miatt emelkedik ki a filmtörténetből, hanem számtalan nemzetközi sikere mellett azzal is, hogy Cserhalmi György Garas Dezső hangján, Udo Kier pedig Cserhalmi-hangon beszél benne.

Harminckét évvel Bódy halála, és harminc évvel az életmű-bemutató után a Filmalap-Filmarchívum vetítéssorozatot szervez a Toldi moziban Bódy Gábor legemblematikusabb filmjeiből: az első épp erre a szombatra esik – Magyar Dezső Agitátorok című opusában láthatjuk Bódyt még mint ifjú színészt.

A második este október 28-án Bódy diplomafilmjét, az Amerikai anzixot veszi elő, melyet a tanárai a főiskolán nem fogadták el, egy évvel később viszont már elnyerte a mannheimi 25. Internationale Filmwoche legjobb elsőfilmes alkotónak járó nagydíját és a magyar kritikusok legjobb elsőfilmesnek járó díját. November 25-én a Nárcisz és Psychét vetíti a Toldi, december 2-án pedig az 1983-ban készült utolsó nagyjátékfilmje, A kutya éji dala ugattatja meg a nézőkkel a Holdat. Bizottságra, VHK-ra. Tolószékkel száguldozó tanácselnök, egy underground zenéért rajongó tüzértisztné, egy pap és egy csillagász a faluban történő rejtélyes halálesetek nyomában.
 

Címkék: filmtörténet

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!