Gyakran az iskolában jelentkeznek először azok az ízületi panaszok, amelyek megkeseríthetik a gyerekek mindennapjait.

A reumás ízületi gyulladás, a JIA (juvenilis idiopathiás arthritis) a leggyakoribb krónikus gyermekkori betegségek közé tartozik, előfordulása vetekszik az asztmával és a cukorbetegséggel, mégis sokkal kevésbé közismert. A gyorsabb felismerés érdekében készített segítő kiadványt a Rosszcsont Alapítvány, amelyet minden általános iskolába elküldtek.

„16 éves kor előtt indul el az ízületi gyulladás, amely legalább hat hétig tart és duzzadt, fájdalmas, mozgásában korlátozott ízület(ek)et okoz. Tévhit, hogy reumás baja csak a nyugdíjasoknak lehet” – magyarázza dr. Constantin Tamás, az alapítvány orvos szaktanácsadója. „Ez egy autoimmun betegség, tehát nem öröklődik, sem megfázás, sem rosszul végzett sporttevékenység, sem bizonyos ételek fogyasztása nem okolható érte. »Sajnos« nem minden esetben jár fájdalommal, ezért szakemberhez kell fordulni, ha a gyermeken duzzadt ízületet veszünk észre, ha mozgás közben egyik lábát vagy kezét kíméli, ha nehezebb a lépcsőn járás, vagy ha nem tud például leguggolni” – tanácsolja dr. Constantin. Egy mozgásszervi panaszokkal küszködő, kezeletlen ízületi gyulladástól szenvedő gyermeknek az iskolatáska súlya komoly fájdalmat okozhat, a nehezebb mozgás miatt gyakran elkéshet, nehéz lehet számára a ceruzát, tollat kézben tartani vagy jelentkezni, nem bír sokat egy helyben ülni, állni és a tornaórán is rosszabbul teljesít. A szülők mellett a tanárok feladata a tünetek felismerése, illetve a már diagnosztizált kis beteg iskolai segítése.

A reumatikus betegségek a szó klaszszikus értelmében nem gyógyíthatóak. A JIA kórlefolyása változó: a betegek egy részénél tartós tünetmentesség érhető el, másoknál a tünetteli és tünetmentes időszakok váltják egymást és kis százalékban kell folyamatosan aktív betegséggel szembenézni. Legmodernebb gyógymódja a biológiai terápia, melynek lényege, hogy fehérje természetű anyagokkal célzottan avatkoznak be a védekezőrendszer működésébe. A kezelés teljes tünetmentességet eredményezhet, így ma már nem kerülnek kerekeszszékbe a betegséggel küzdő gyerekek. A gyógymód azonban egyelőre nem érhető el OEP-finanszírozással hazánk gyermekeket ellátó intézményeiben, csak a felnőttgyógyászati centrumokban. A Semmelweis Egyetem Tűzoltó utcai Gyerekklinikája az első és egyelőre az egyetlen gyermek-egészségügyi intézet, ahol dedikált gyermekreumatológiai ellátást végeznek. Reményeik szerint hamarosan az egyetemi gyermekklinikákon is rendelkezésre fognak állni a biológiai terápiás lehetőségek.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!