Fejes Endre (1923–2015) - Meghalt Fejes Endre. A Rozsdatemető, a Jó estét nyár, jó estét szerelem, a Vonó Ignác és egy sor korabeli bestseller írója 92 éves volt.

 
Fejes Endre /1923-2015/

Halála váratlanul ért mindenkit. És nem azért, mert egy 92 esztendős írónak nem illik távoznia e világból, hanem azért, mert legtöbben már régen azt hittük, eltávozott. Több mint másfél évtizede visszavonultan élt. Írni már régen nem írt. A Kádár-rendszer prolijainak és kispolgárainak hű krónikása elhallgatott.

Utolsó novelláskötete 20 éve jelent meg. A négy polgárit végzett író 1955-ben kezdett publikálni, első kötete a Hazudós három évvel később robbant be a magyar irodalomba.

A melósok életét kívülről-belülről milliméteres pontossággal ismerő Fejes akkora élményanyaggal érkezett meg az irodalomba, mint kortársai közül senki. Vasesztergályosként kezdte, aztán végigdolgozta Európa gyárait, szénbányáit. A felszabadulás után hazatért, majd emigrálni próbált, de lebukott és Kistarcsára internálták. Szabadulása után kezdett írni. 1962, a Rozsdatemető megjelenése tette a rendszer ünnepelt írójává.

A munkásság ellentmondásos helyzetét, a „prolivilág” apoteózisát énekelte meg „abban a rendszerben, amely munkásállamnak hazudta magát, abban a rendszerben, amely azzal kezdte legitimációját, hogy az '56-os munkástanácsok hőseit rács mögé vagy bitófa alá tette” – írta róla György Péter 90. születésnapjára.

Címkék: magyar irodalom

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!