A feltalálók kora leáldozott, egy ideje már az innovátorok korszakát éljük. Mert nekünk mindig mindenből kell egy kisebb, szebb, gyorsabb, okosabb. A Time magazin összegyűjtötte 2012 legizgalmasabb innovációit, közülük azokat mazsoláztuk ki, amelyek csodákból, tán nem is olyan sokára, hétköznapi tárgyakká válhatnak.

 
Még várni kell egy kicsit arra, hogy saját szobánkban nézhessük a bárányfelhőket.

Beltéri felhő

Egyedisége, különlegessége miatt kell kiemelnünk egy egészen elképesztő művészi alkotást. Berndnaut Smilde holland művész fejlesztette ki azt a rendszert, amelynek segítségével tökéletes, meseszerű fehér felhőt lehet előállítani. A rendszer sok összetevős, nem mindegy hogy hány fok van a szobában, mekkora a páratartalom és milyenek a fények. Házi használatra még nem lehet alkalmazni a módszert, de talán már a közeljövőben saját különbejáratú felhőnk alatt üldögélhetünk.

Csináld magad! Traktor

A „csináld magad!” – angolul: DIY (Do it yourself!) – tevékenység elsősorban a hobbidekoratőrök, hobbibarkácsolók körében ismert. Hála az internetes videóknak, ma már bárki összeeszkábálhat egy csinos kis komódot, készíthet papírmasé ajándéktárgyakat, vagy ékszereket szeretteinek. A Missouriban élő Marcin Jakubowski ennél jóval tovább ment: egy egész farmgazdálkodást teremtett elő, gyakorlatilag hulladékból. A fizikusként PhD-fokozatot szerző, ám az akadémiai pályafutás helyett a tanyasi életet választó Jakubowski első körben egy traktort állított elő, hat nap alatt, ráadásul az általa összegyűjtött acélcsövekből. Később összeírta azt az ötven legfontosabb szerkezetet, amely a mindennapi – elsősorban farmgazdálkodó – élethez elengedhetetlen. Oktatóvideóit, a tervrajzokat ingyenesen elérhetővé tette az interneten, hogy bárki megalkothassa saját sütőjét, vagy talajporlasztóját. Jakubowski – aki azóta elkészítette már szélturbináját és betonkeverőjét is – szent meggyőződése, hogy a mezőgazdálkodás, építkezés és gyári termelés egyszerűsítésével nagy mennyiségű emberi erő szabadulhatna fel. Találmányai teljes mértékben alátámasztják elképzelését.

Mozgásérzékelős csavarhúzó (40 dollár: kb. 8900 Ft)

A negyven dollárra kóstáló vezeték nélküli mozgásérzékelős csavarhúzó az okostelefonok és a Nintendo Wii-vezérlőjének alkatrészeit felhasználva a legfinomabb csuklómozgást is érzékelve képes be- és kicsavarni a csavarokat az adott felületbe/-ből. A csuklómozgástól függően a csavarozási sebesség is változtatható.

HIV-gyorsteszt (40 dollár: kb. 8900 Ft)

A házilag alkalmazható HIV-gyorsteszt egy kis nyál felhasználásával húsz perc alatt képes megállapítani a váladékról, hogy az fertőzött-e a HIV antitestjeivel. A terhességi gyorsteszthez hasonló elven működő szerkezet mindössze negyven dollárba kerül, és megkíméli használóját az orvosnál tapasztalt kellemetlenségektől, és ami a legfontosabb, a hosszú várakozástól. A szett egy, a nap 24 órájában hívható telefonvonal számát is tartalmazza, valamint a pozitív eredmény esetén felmerülő teendőkről is tájékoztat.

Mindent oldó folyadék (25 cent: kb. 55 Ft)

Na jó, azért nem teljesen erről van szó, és már csak azért sem érdemes a mindent oldó folyadékot feltalálni, mert nem is tudnánk azt miben tárolni. Ám nem elhanyagolható a massachusettsi egyetem diákjainak a találmánya, az üvegenként huszonöt centbe kerülő növényi alapú folyadék, amely gyakorlatilag minden anyagot képes egy mikroszkopikus csúszós felülettel bevonni. Így könnyedén jön ki a ruhából a háziasszonyok rémálmaként számon tartott ketchup, vagy egyszerűen letakarítható akár a repülők szárnyára dermedt jég is.

Napenergiával működtetett vízlepárló (50 dollár: kb. 11 ezer Ft)

Az ötven dollárt érő szerkezet megoldást nyújthat a harmadik világ vízproblémáira. A napenergiával működő vízlepárló fele annyiba kerül, és hatvan százalékkal hatékonyabbnak bizonyul, mint a már létező modellek. Olcsóságuk miatt nagy valószínűséggel a kisebb helyi gyáraknak is lehetőségük nyílik a szerkezet átvételére, így akár valósággá válhat az az álmunk is, hogy minden ember számára elérhető legyen a tiszta víz.

Beszélő kesztyűk (75 dollár: 16 500 Ft)

Ukrán egyetemisták beszédfogyatékos és halláskárosult emberek számára fejlesztettek ki egy olyan eszközt, amely lehetővé teszi számukra a jelnyelvet nem ismerőkkel való kommunikációt. A hetvenöt dolláros, felturbózott kesztyű felismeri a jelelést, és azt írássá majd hanggá képes alakítani. A kesztyűbe szenzorokat helyeztek, ezek érzékelik a jelelést, amit egy okostelefon ültet írásba, majd alakítja beszéddé.

Önmagát felfújó gumiabroncs (200 dollár: 44 ezer Ft)

Hála a Goodyear cég fejlesztőinek, már senkit nem tarthat vissza a vezetéstől, a kerékcserétől, vagy defekttől való félelem. A fejlesztők legújabb dobása a körülbelül kétszáz dollárba kerülő önfelfújós gumiabroncs, amely baj esetén, menet közben, úgy egyenlíti ki a kerekekben lévő nyomást, hogy arról a vezető mit sem sejt. Az automatizált rendszer lényege az a belső nyomásszabályozó, amely egy szivattyúcsővel összekötve, a kerék mozgását érzékelve pumpál levegőt oda, ahol szükséges. A csodaabroncsok darabonként kétszáz dollárt érnek, így egy szettet beszerezni belőlük valamivel drágább, mint egy hagyományos téligumi- csere.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!