Szemlézés az őszi színházi bemutatókból

  -
  -
  -
- – Kép 1/3

A filmek és filmrendezők mindegyre színre kívánkoznak. Az Oscar-díjas A király beszédét dokumentarista színház formájában láthatja majd a kecskeméti közönség Béres Attila rendezésében. A postás mindig kétszer csenget ezentúl a Spirit Színházba is Gubík Ágival. Ujj Mészáros Károly (a Liza, a rókatündér rendezője, akinek nemsokára itt új film premiere is) Jane Austen Büszkeség és balítéletét rendezi kétszemélyesre plánozva a 10. születésnapját ünneplő Centrálban. Természetesen itt is, mint a vásznon, főhősnője a nagyszerű Balsai Móni. Caligula helytartója meg Szász János kezei közé kerül a Nemzetiben. Az igazgató, Vidnyánszky Attila viszont Az ember tragédiáját támasztja majd föl újra. Míg fia, ifj . Vidnyánszky Attila Chaplin Diktátorának kettős főszerepét játssza a Vígben Eszenyi Enikő irányításával.

És ha már diktátor, a kényurak és zsarnokok más színpadokra is eljutnak majd. A Hitler parancsára kialakult döntéshelyzetről szól a Diplomácia a Rózsavölgyiben, Alföldi Róberttel a főszerepben. Woyzecket Hegymegi Máté gondolja majd újra a Szkénében, Mario és a varázslót pedig a világszerte ismert operaénekes, Gulyás Dénes rendezi. Igen izgalmasnak ígérkezik az Operett kezdése is. Az István, a király rockopera egy rendezőnő, Székely Kriszta kezében egy családi viszály története lesz. A Semmelweis című opera ősbemutatóját, a boszorkányüldözött és elárult ember drámáját pedig a fiatal Boross Martin állítja színre. Lukáts Andor Medeiája is arról beszél majd Szombathelyen, hogy akik eddig szövetségesek voltak, miként kerülnek szembe. Ugyanide még befut A revizor is, Mohácsi János irányításával. A  rossz döntés következményeiről szól Harsányi Attila és Rózsa Krisztián kettősében a Lear Miskolcon.

Erős kezdés lesz a Bábszínházban A vihar is Fodor Tamással, Szikszai Rémusz rendezésében. Az Örkény színpadán Szovjetűdök hangzanak majd fel Szvetlana Alekszijevics írásai alapján: Secondhand egy rendezőteam kezéből.

Kováts Adél Orlaiéknál vendégeskedik, ahol Nóraként tér vissza. De vendégeskedik színháza is, amely a szomszédos építkezés miatt nagyobb díszleteket igénylő előadásait vendéghelyekre kénytelen vinni. Ám lesz azért majd még itt egy Osztrovszkij-premier és zenés ősbemutató is Székely Csabától.

Címkék: kritika

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!