Hány Oscar-díjas kell a világ megmentéséhez? A RED 2. című akcióvígjátékban három is szerepel, méghozzá ellentétes oldalakon, de hiába adnánk szívesen a főgonoszt alakító Anthony Hopkinsnak a győzelmet, „a királynő” Helen Mirren mindent visz.

 

Míg a nyugdíjkorhatár elérése az első részben még csak egy poén volt (a RED betűszó annyit tesz: rendkívül veszélyes nyugdíjasok), a második már csakis arról szól, hogy az egyik visszavonulna, de nem hagyják, a másiknak meg esze ágában sincs a fenekén maradni és békésen megöregedni. Szó sincs nyugdíjastempóról, öröm nézni, ahogy az érett színészi gárda húszéveseket megszégyenítő vitalitással megy bele az autósüldözésekbe, gépfegyverpárbajokba, és olykor még a pusztakézi küzdelmekbe is. Tehetetlen ellenük a fiatalság, a világ legveszélyesebbjének tartott, ifjú harmincas koreai ügynökét (Byung-hun Lee) is lazán ártalmatlanítják.

Noha a második rész forgatókönyve már kócosabb, és több benne az akciófilmes klisé, mint szituációs komédiában az alánevetés, az ellőtt töltények mennyiségét és részben a színészi alakításokat tekintve is méltó maradt az elsőhöz.

Mirren a legbravúrosabb, látszik, hogy a forgatás minden percét élvezte, holott talán életében nem adtak még a kezébe ilyen butuska szövegkönyvet. Királynőien elegáns még akkor is, mikor két fegyverrel a kezében egy megpördülő sportkocsiból mér megsemmisítő csapást ellenfeleire. Hopkinsról régóta tudjuk, hogy vérfagyasztóan játszik gonoszt, csakhogy ezúttal memóriazavaraival hozza ránk a frászt: egyszerre kiszámíthatatlan és végzetesen komikus az alzheimeres őrült tudós szerepében.

Malkovich már kissé túlzásba is viszi a bolondozást azzal, hogy állandóan keresztbe állnak a szemei, de ha a filmben mindenki olyan pengén játszana, mint ők hárman, még a lapos humort is megbocsátanánk. Willis a legkevésbé lelkes, kicsit be is szorult a saját „kedélyes félmosollyal az arcomon ölök” imázsába.

Kitüntetett szerepet kapott a románc, hiszen akik ilyen veszélyesen élnek, a szerelemben sem adják alább. De míg Mirren és az idős orosz kém, Ivan (Brian Cox) flörtölésétől sistereg a vászon, a Frankért küzdő két nő cicaharca ásítanivalóan unalmas. Ugyan ki is törné magát egy olyan férfiért, akinek minden vágya a kényelmes nyugdíjasélet?

(Forgalmazza a Pro Video Film & Distribution Kft.)

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!