Steve Vai, Budapest Park, július 28.

 
Steve Vai - Forrás: Profimedia

Szakadó esőben indult az estébe Zsófi és Zoltán. Menni kellett, mert egy amerikai rockistenség megtestesülésére lehetett számítani, aki nemcsak a gitár pengetéséhez ért, de a szív húrjain is érzékenyen játszik. Az égi áldás – talán Steve Vai koncert előtti meditációs gyakorlatainak hála – abbamaradt a szeánsz kezdetére, így a Frank Zappa atyaúristen mellett felnőtt, a rockgitározást a ’90-es évek elejétől forradalmasító, ma már 56 éves apollói férfiú derűs nyugalommal kezdhette meg két és fél órás, a Passion & Warfare című album 25. évfordulóját ünneplő turné budapesti állomásán a fellépését.

Zsófi és Zoltán, bármennyire is istenítik a hihetetlen jó kondiban lévő, az önmaga keltette zenébe való teljes belefeledkezést az arcán megmutató Steve-et, arra egy pillanatig nem gondoltak, hogy csütörtök este ők lesznek a kiválasztottak.

Az említett, hatalmas sikerű, negyedszázados hatású lemez improvizatív elemekkel átszőtt, elejétől a végéig való eljátszása után az idol kiszemelte és felhívta őket magához. Megadhatták a ritmust az amúgy atomórához hasonlítható dobos-basszusgitáros páros Jeremy Colsonnak és Philip Byone- nak, pacsizhattak Dave Weiner másodgitáros-billentyűssel, és hát testközelbe kerülhettek magával a fenoménnal, aki szintén imprózott az általuk eldúdolt melódiákra. Később Zsófi még a csodagitárját is a nyakába akaszthatta, miközben Vai átkaroló hadművelettel briliánsan szólózott a háta mögül.

Ezalatt a háttérkivetítőn érdekfeszítő képsorok vagy éppen Vai korszakot idéző klipjei sorjáztak, egyszer csak Brain May (Queen) is képernyőre került, ahogy a Libertyt varázsolják épp elő hősünkkel, de beköszönt a bolondos Joe Satriani is, mindenféle parókákban-álarcokban, a The Audience of Listening pedig egyenesen megszakadt egy időre, mikor John Petrucci (Dream Theater) jelentkezett be – virtuálisan, az előadásba komponálva – egy kis jamre. A műsor utolsó harmadában Zappa is megidézésre kerül képileg-zeneileg, Steve-vel az oldalán persze.

Zsófi és Zoltán, életük nagy napján, a zenekar tagjaival összefogózkodva, hajlongva köszönték meg a többezres közönség szűnni nem akaró tapsát. Isteni volt!

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!