Ludwig goes pop - Lichtenstein Redbarn - Forrás: LUMU

A Szépművészeti Múzeum felújítása miatt nagyszabású, a hazai közönség mellett a turisták tömegeit is megmozgató gigakiállítást nélkülöznünk kell az őszi időszakban, de ez nem jelenti, hogy nincsenek megtekintésre érdemes tárlatok a kurátorok tarsolyában. A Szépművészeti legjelentősebb képzőművészeti alkotásai a bezárás három éve alatt a Magyar Nemzeti Galériában kaptak helyet, ahol október utolsó napján időszaki kiállítás nyílik a 2008-ban elhunyt El Kazovszkij életművéből. A festőként, performerként, díszlettervezőként és költőként is hatalmas életművet hátrahagyott művész alkotásait egymástól elkülönülő szekciókban mutatják be úgy, hogy közben kerülik a fontossági sorrend vagy hierarchia megállapítását a művek között.

Az előttünk álló hónapok képzőművészeti szenzációjának a Ludwig Múzeum október 9-én megnyitó pop-art kiállítása számít. A Ludwig Goes Pop + The East Side Story című tárlat az irányzat olyan emblematikus művészeinek munkáit vonultatja fel, mint Andy Warhol vagy Roy Lichtenstein (képünkön), de az amerikaiak mellett helyet kapnak a kevésbé ismert európai vonulat képviselői is. Ráadásul a már a kölni és a bécsi Ludwigban is bemutatott anyag nálunk kiegészül a korszak magyar és kelet-európai művészeinek munkáival.

Aki még ősszel is a Balaton iránt érez nosztalgiát, a Budapest Galériában e hétvégétől megnézheti az Emlékek tava című kiállítást, ahol fiatal kortárs képzőművészek és költők szemével láthatjuk mindannyiunk kedvenc tavát. Az anyagot nyáron a Balaton-felvidéken Szentbékkállán mutatták be, most kibővítve, más térben vállalkozik a tó hangulatának, jellemző képeinek és alakjainak felelevenítésére a művészet eszközeivel.

A vidéki múzeumok sajnos ebben a szezonban nem készülnek nagyobb képzőművészeti szenzációkkal, csupán kisebb időszaki kiállításokat találni a kínálatban, így fájó módon most még a korábbiaknál is Budapest-központúbbnak tűnik a kultúrának ez a területe.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!