Három éve azt írtam a világ legnépszerűbb kvízműsoráról, hogy elég egy jó műsorvezetőt választani, majd a Rodolfo-egységcsomagból elővenni a kellékeket, és működik, a Fülöp-szigetektől Libanonon át Grúziáig. Mióta Friderikusz Sándor vezeti a Legyen Ön is milliomost!, még inkább úgy érzem, hogy főképp a játékmesteren múlik, mennyire szórakoztató adás sül ki a sikerreceptből.

 

Persze jót tett a műsornak, hogy meghámozták, mint egy ananászt. A drámai feszültséget már nem a baltás gyilkosos vuduzene adja, és nem hiányzik az inkvizíciós börtönkamrákat idéző, izzó vörös fény sem. Mintha a közönség is kisebb lenne, és szűkebb lett a versenyzők köre is. Bensőségesebb a hangulat, mindenkihez lehet egy-két mondata a műsorvezetőnek. S ez pontosan a műsor színe-leve.

A beugró kérdések kriminálisan butuskák, Friderikusz is csaknem pironkodott a feladattól, hogy állítsák sorrendbe Papp Rita Kuckó Mackó című „slágerének” sorait. A százezer forintos határig csak bő humorral lehet eljutni, onnan pedig jó esetben már adott a hangulat az agyalósabb, izzasztóbb kérdésekhez. Döcögve nevetgéltem a legutóbbi adáson is. A stúdióközönséget sem kellett odaragasztózni a székekhez, nehogy meglépjenek a szünetben, mint egy Fábry-show felvételéről. Ez nem csak a játékvezető érdeme, kívánni sem tudott volna pompásabb partnert a pengén riposztozó és fényesen jó kedélyű kismamánál.

Friderikusz nem akarja túlokoskodni a játékosokat, szívesen beszélget velük álmaikról, családjukról, vagy akár a munkájukról, és mikor lehet, finoman csipkelődik is. Ha segít, diszkréten, de egyértelműen csinálja. Bár a kérdések alatt Friderikusz nem akarja ellopni a főszerepet, mégis körülötte forog az adás. Például azt is megtudtuk, hogy eddig három csillagot neveztek el róla, és most már ennyivel nem éri be. De még a szórakoztató határon belül mozog, olykor rá is játszva a hiúságra, olykor pedig némi öniróniával fékezve nehézsúlyú egója szárnyalását. Azt is hagyja, hogy a játékosok kiosszák, hiszen ez az a szerva, amelyből aztán izgalmas labdamenet lehet, a végén frappáns ásszal, melyet nem is feltétlenül neki kell leütnie.

A műsor legnagyobb ellensége a kései vetítési idő. Amúgy tökéletes együttállást érzek ahhoz, hogy a Legyen Ön is millio­mos! legyen a legújabb nézőmilliomos. A köztévé legnépszerűbb műsora is egy kvízjáték (Maradj talpon!), megint van Szerencsekerék, és hétfőn Vágó István is új műveltségi vetélkedővel bújik elő. Ezeknek a műsoroknak az igazi vonzereje nem is az álomnyeremény, sokkal inkább az együtt izgulás a szimpatikus versenyzőkkel, rosszabb esetben a káröröm, hogy egy számunkra egyszerű kérdésre sem tudnak felelni. No és ha mi tudtuk a választ, a személyes sikerélmény, amelyre úgy ki vagyunk éhezve, mint cápa a húsos turistalábra.

Legyen Ön is milliomos!, RTL Klub, március 21.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!