Február végén jelent meg a Szabad Földben egy nagy Fábry-interjú, amelyben a humorista a hivatása és a hatalom viszonyáról is értekezett: "Nem ízléstelen módon, de rezsimkritikusnak kell lenni, mert a lojális és seggnyaló humor nem működik, amint az már többször kiderült… Én igyekszem mindenkit egyformán szórakoztatni. Jóllehet számosan akadnak, akik politikai okokból nemhogy engem nem néznek, hanem az M1-et sem."

 
Fábry Sándor - Fotó: Lakos Gábor

Fábryt a napokban nevezték ki a (köz)Rádiókabaré főszerkesztőjének. Ennek kapcsán Kértünk tőle nyilatkozatot a Vasárnapi Hírek számára is, Fábry Sándor azt ígérte, májusban válaszol kérdéseinkre.

A friss VH-ban "Nekünk Fábry jutott" címmel közöltünk összeállítást, amelyben Fábrytól egyelőre a Szabad Föld-interjúban megjelenteket ajánljuk olvasóink figyelmébe (itt olvasható).

Egy korábbi Rádiókabaré-főszerkesztő, Farkasházy Tivadar Fábryt úgy jellemzi: ő "ma már inkább közszolgálati üzletember, mint humorista."

Összeálításunkban idézünk Sinkó Pétertől is, aki egyebek mellett kijelenti, úgy látja, a humoristák többsége azért baloldali, mert többségük tulajdonképpen elvetélt újságíró. Márpedig szerinte a sajtó minálunk inkább balos. Azt is megtudjuk Sinkótól, miért az a véleménye, hogy „A jobboldali humor mindig görcsös."

Összeállításunkban megszólal Ónody György, a Heti Hetes alapító főszerkesztője is: „Jobboldali kormánypárti humor? Fábry próbálkozott, de nem nagyon ment neki" - így kezdi nyilatkozatát,a mely friss lapszámunkban olvasható.

Összeállításunkba az amerikai politikai humorról szóló idézeteket is beválogattunk - például: "A valódi humorista alakítani szeretné a közvéleményt, szeretne az lenni, akit idéznek, akitől egy kicsit tartanak." Érdekes, hogy egy tízes amerikai humor-toplistában "mindössze két virtigli konzervatív figura van, de közülük is az egyikről (Dennis Miller) megjegyzi, hogy szeptember 11. óta egyáltalán nem vicces, a másikról (Steven Colbert) pedig, hogy csak azok hiszik, hogy jobbos, akik nem értik a viccet. Tény viszont, hogy a maradék nyolc sem mind demokrata szavazó. Jobban szeretnek középről lövöldözni jobbra-balra."

A "Nekünk Fábry jutott" című összeállítás a friss Vasárnapi Hírekben olvasható, amely a vasárnap nyitva tartó helyeken kapható.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!