Repesve várjuk a tavaszt, és vele a frissülő könyvkínálatot, amelyből szemezgetve a még karácsonyra kapott olvasnivalók kupaca mellé tornyozhatunk újabbat. Megkönnyítjük a válogatást.

Jostein Gaarder, a Sofie világa, A történetárus, A narancsos lány és más regények norvég szerzője, valamint Szlovákia lesz a XXIII. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál díszvendége április 21–24. között a Millenárison.


Magyar irodalom

1. Nádas Péter: Az élet sója
2014 áprilisától egy éven át havi rendszerességgel írta tárcáit a Litera.hu 2flekken rovatába a Gombosszegen élő, világhírű író. A kötetbe foglalt szövegek Forgách András illusztrációival jelennek meg.
(Jelenkor)

2. Kertész Imre: A néző (Feljegyzések 1991–2001)
Megtörtént a rendszerváltás, az író műveit egyre többen olvasták külföldön. Előadásokat tartott, utazott. Elvesztette első feleségét, megtalálta új társát. Megrendítő és arcpirító az a gondolkodás, amellyel a könyv lapjain szembesülünk.
(Magvető)

3. Grecsó Krisztián: Jelmezbál
Egy talányos bűnügyi történetből bomlanak ki a családregény mozaikjai: a fejezetei önmagukban is kiadnak egy-egy képet, mintha mindegyik történet más családtag vagy szomszéd élete lenne.
(Magvető)

4. Centauri: Jákob botja
A Jégvágóhoz kapcsolódó Jákob botja egy minden eddiginél varázslatosabb utazásra hívja olvasóját az emberi természet kiszámíthatatlan tájaira. Egyszerre fejlődés- és családregény, kaland- és szerelmi történet arról, hogyan lehet Jack Londonná válni.
(Magvető)

5. Vámos Miklós: Álmaimban valahol
Folytatódik az életműsorozat, ezúttal négy kisregény kerül egy kötetbe, melyekben az éberlét és az alvás közbeni álmok adják a vezérfonalat.
(Európa)

 

Külföldi irodalom

1. Michel Houellebecq: A harc mezejének kiterjesztése
A botrányairól is ismert francia szerző első regénye végre magyarul. Kifejezetten szellemes és szórakoztató.
(Magvető)

2. Umberto Eco: Mutatványszám
A ’90-es években egy politikai botrányra szakosított lap szerkesztője megdöbbentő információ birtokába jut: annak idején Mussolini helyett valójában a dublőrét végezték ki. Az író 7. regénye.
(Európa)

3. Jonathan Franzen: Tisztaság
Kontinenseken és évtizedeken átnyúló többgenerációs történet: idealizmus, végletes hűség, szülőgyerek kapcsolat, szerelem és család, a nemek közti harc, a mindenütt jelen lévő internet.
(Európa)

4. Murakami Haruki: Halld a szél dalát!
Flipper, 1973
A japán író mind ez idáig magyarul nem olvasható első két regénye egy kötetben. Az úgynevezett Patkány-trilógia így már nyelvünkön is teljesé válik.
(Geopen)

5. Terry Gilliam: Gilliamesque
Nagy, színes TGkönyv: minden, amit valaha is tudni akartunk a Monty Python-csoport animátoráról, a Gyalog galopp, a Brazil, A Halászkirály legendája, a 12 majom című filmek rendezőjéről.
(Trubadúr Könyvek)

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!