Különlegesebbnél különlegesebb budai terekre költözött a kultúra három hétre. A forró nyári estéket követő első őszi éjeken remek kikapcsolódást nyújtanak a Kultúrfürdő programjai, amelyeket idén is a legizgalmasabb vízivárosi helyekre álmodtak a szervezők.

 
Veli bej törökfürdője, az egyik varázslatos helyszín

Dzsesszkoncert a Veli bej fürdőben, hangkísérletek és kórusműsor az Öntödei múzeumban, felolvasóest a Semmelweis Orvostörténeti Múzeum kertjében. Nem, ez nem tévedés, hanem a kellemes valóság. Az ötödik alkalommal megrendezett Kultúrfürdő programsorozat szervezői számára fontos, hogy a művészetet, kultúrát olyan terekbe helyezzék, amelyek egészen más funkciót töltenek be a hétköznapokban. Ritkán adódik alkalom arra, hogy például egy törökfürdő gyógyvizében hallgathassunk dzsesszzenét, vagy egy magánlakás kanapéján mélyülünk el egy élőben játszott csellószonátában. Halas Dóra, a rendezvény művészeti vezetője elmondta, idén a legnépszerűbb helyszín az Öntödei Múzeum, egy százötven éves régi gyárépület, amelynek nemcsak a hangulata elképesztő, hanem az akusztikája is kiváló. A szervezők minden évben gyakorlatilag házról házra járnak Budapesten, hogy izgalmas helyszínekre bukkanjanak. Több rendezvénynek magánlakások, illetve azok kertjei adnak otthon, ezeket általában a rendezvényt létrehozó Halastó Közhasznú Kulturális Szervezet munkatársai, illetve családtagjai ajánlják fel. Ám előfordult olyan is, hogy a programot megkedvelő lelkes résztvevő ajánlotta fel odúját.

A Kultúrfürdő nem marad sokáig Budapest határán belül. A szervezők a Bakonyban leltek rá egy régi, barokk majorra, terveik szerint ide is hamarosan becsempészik a kultúrát.

A rendezvények ingyenesek, a szervezők mindössze egy ajánlott adományösszeget határoztak meg belépőként, a szervezők költségeinek fedezésére. Halas Dóra megjegyezte, semmiképpen nem szeretnék, hogy valaki azért maradjon távol a rendezvénytől, mert nincs lehetősége az adomány kifizetésére. Hozzátette, sok patrónusuk akad, akik az ajánlott adománytól magasabb összegekkel támogatják az ötletgazdákat. Idén a Frankel Leó úti zsinagógában, a Margit piacon, bisztrókban és kávézókban is belefuthatunk egy-egy performanszba, beszélgetésbe, filmvetítésbe.

A mostani rendezvény fő tematikája – ahogy az elmúlt négy évben is – a víz, emellett kiemelt szerephez jutnak az utcazenészek. Bár idén rövidebb lesz a Kultúrfürdő, ám Halas Dóra számításai szerint a tavalyi, körülbelül négyezer fős látogatottságot túlszárnyalja a 2012-es.

Címkék: kultúra, zene, Ajánló

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!