„Már a második rész írása közben tudtam, hogy lesz egy harmadik, aminek az lesz a címe, hogy Kamor – Helka menyegzője” – avat be írói titkaiba Nyulász Péter, aki már a trilógia első kötetére (Helka) megkapta a legjobb gyerekkönyvnek járó IBBY-díjat, 2011-ben. Mára pedig hatalmassá nőtt Helka, a Balaton tündérének rajongótábora.

 
 

Írás közben a szerzőt is meglepte, milyen sok helyen érnek össze a történet szálai a valósággal, aminek az is az oka, hogy Nyulász Péter valódi, bejárható helyszíneket választott történetéhez. Erről így vall: „Hosszú ideig tartott megtalálni az éppen megfelelő izgalmas helyeket – utána pedig a szereplőket kellett rábírni, hogy hajlandóak legyenek odamenni a történetben.

Sokszor hosszasan kellett igazgatni a szálakat, hogy a történet izgalma is megmaradjon, azaz irodalmilag is helytálló legyen. Úgy háromnegyed részben ez a háttérmunka tette ki a trilógia megszületésének idejét.”

A kutatómunka azonban nem csak azt eredményezte, hogy a regénybéli hősök mesébe illő – Balaton környéki, bükkbéli és alföldi – helyszíneken járnak. Nyulász Péter felkerekedett, és a tündéres-varázslós mese nyomán felkutatta ezeket a helyeket – ahogyan sokan teszik ezt olvasói közül is: ma már osztálykirándulásokat, családi és baráti túrákat szerveznek Helka hőseinek nyomában járva. A szerző a három kötet nyomán összeállított pár „bakancslistát”, a blogján (nyulaszpeter. blogspot.hu) bárki megtalálhatja – térképpel és leírásokkal. Helka történetét először Fáy András Sió tündéres rege című művéből ismerte meg az ország 1836-ban.

Ennek nyomán bocsátották a Balaton vizére a Helka és Kelén hajót 125 évvel ezelőtt, 120 éve pedig szoborcsoportot emeltek Sió tündérnek a budapesti Városligetben. Helka történetét 55 évvel ezelőtt Lipták Gábor vette elő újból az Aranyhíd című gyűjteményes munkájában. Nyulász Péter pedig ezt a Helka- történetet írta tovább. „A trilógia kiteljesedésével a történet egy időre nyugvópontra jut, ám az előzményekre tekintve, ki tudja, mikor bukkan fel egy újabb szál” – mondja az író. És már elkészült a történet alapján írt forgatókönyv, vagyis a Helka hamarosan a mozikat is meghódítja.

A szerző szombaton 15, vasárnap 11 órától dedikál a Vörösmarty téren az Agave Könyvek standjánál.

 

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!