A legjobb hat pályamű közé választották Gellér-Varga Zsuzsanna dokumentumfilmjét az International Museum of Women című honlap nemzetközi pályázatán. A Mr. Mom (Apacsavar) egy éven át követi egy magyar házaspár életét, ahol Csaba, az apuka maradt otthon totyogó kisfiukkal.

Az Egyesült Államokban is tanult, dokumentumfilmesként és operatőrként dolgozó Gel­lér-Varga Zsuzsanna nemrég forgatott egy interjút az International Museum of Women számára, ahol a világ nyolc országának anyatípusait mutatják be az alkotók tematikus rövidfilmekben. Az online kiállítás mellett futó pályázatra a honlap készítői hívták fel Zsuzsanna figyelmét, aki egy korábban, a MONA Alapítvány ötlete alapján készített dokumentumfilmjét adta be a megmérettetésre. A szakmai zsűri a legjobb hat közé választotta a Mr. Momot, február 29-ig pedig az internetes szavazók voksolhatnak a pályaműre. (http:/mama.imow.org/vote)

A dokumentumfilmben szereplő családdal Zsuzsanna egy szereplőválogatáson találkozott. Csabával és feleségével, Bernivel. Zsuzsanna minimális támogatással, mini- stábbal, kézi kamerával készítette a filmet. A műben végigkövethetjük, hogyan szokik bele a gyeden maradt szülő szerepébe az eredetileg tanárként dolgozó Csaba, és milyen lelki megpróbáltatásokon megy keresztül Berni, aki anyagi megfontolásból döntött úgy, ő megy vissza dolgozni multicéges munkahelyére. A filmben a klasszikus családmodellt preferáló nagyszülők is megszólalnak, akik nem rejtik véka alá csalódottságukat: úgy érzik, feleslegesen taníttatták fiukat, és képtelenek elfogadni azt, hogy menyük hordja a nadrágot – ha csak időlegesen is. A dokumentumfilm aztán „happy enddel” zárul, hiszen Csaba és fia, Ákos kapcsolata olyan szorossá, egyedivé vált, ami a klasszikus családmodellben élő apukáknál nehezen képzelhető el.

 (K. O.)

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!