Gyakran kerül forgalomba silány minőségű, nem biztonságos gyermekjáték. A Nemzeti Fogyasztó­védelmi Hatóság (NFH) piacfelügyeleti tevékenységének elsődleges célja a veszélyes játékok forgalomból történő kivonása és a korábban letiltott termékek megtalálása.

 
Ujvári Sándor felvétele

A játékok biztonsági vizsgálatát az NFH 2003 óta akkreditált Mechanikai és Villamos Labora­tóriuma végzi. A veszélyesnek minősülő játékok fulladást, fojtást, vagy súlyos egészségkárosodást okozhatnak. Ha a hatóság a gyermekekre nézve súlyos kockázatot jelentő terméket talál, azonnal megtiltja a forgalmazást. A játékoknak olyan tulajdonságokkal kell rendelkezniük, hogy a használatában rejlő veszélyeken túl további balesetveszélyt nem jelenthetnek a gyerekeknek. A terméken elhelyezett tájékoztatást, figyelmeztető feliratokat minden esetben vegyük komolyan! Ha a játékon vagy a csomagoláson nem találunk CE megfelelőségi jelölést, az azt jelenti, hogy vagy nem gyermekeknek szánták, vagy a játék használata vélhetően nem biztonságos a gyermekek számára.

Mindenképpen gondoljuk meg, hogy hol vásárolunk. Utcán, aluljárókban, piacokon az alacsonyabb árak ellenére is megfontolandó a vásárlás, mert nem biztos, hogy probléma esetén egyáltalán megtaláljuk később a kereskedőt, és az ilyen helyeken a hatóság is gyakrabban talál balesetveszélyes, valamint silányabb minőségű termékeket.

A biztonságos játék kiválasztása során segítséget nyújthat a fogyasztóknak az NFH honlapjának nyitóoldalán található veszélyestermék-kereső program, melynek segítségével egyszerűen tájékozódhatunk a nálunk, illetve az Európai Unióban letiltott veszélyes gyermekjátékok köréről.
 

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!