Budapest igen szerencsés helyzetben van a világ fővárosai között abból a szempontból, hogy számtalan olyan hőforrás található a területén, amely gyógyhatású vízzel látja el az elmúlt századokban épült gyönyörű fürdőket. A hideg időben nem csak a turistáknak jelenthet különleges és melengető élményt különleges gyógyfürdőink felkeresése.

 
Veli Bej Fürdő

A forrásokat már a római korban is hasznosították, később a középkorban főleg az egyházi rendek építettek gyógyászati céllal fürdőket a mai Budán, többek között a Gellért és Lukács fürdő mai területein. Az igazi fellendülést azonban a török hódoltság hozta meg, ők építették a sok helyen ma is álló keleties hangulatú fürdőket, és meghonosították a szertartásokkal teli, közösségi fürdőkultúrát. Ebből az időből maradtak ránk a Rudas, a Király és Rácz gyógyfürdő kupolás medencéi és a négy évvel ezelőtt újra megnyitott Veli Bej Fürdő, amelyet most az Irgalmas Rend üzemeltet. A törökök elvonulásával azonban a fürdők állapota is romlásnak indult, csak a 19. században kezdték újra felfedezni a források vizének gyógyító hatásait. Budapesten összesen tizenkilencféle gyógyvizet tartanak számon, összetételük általában a mozgásszervi, ízületi, gerinc- és idegrendszeri megbetegedésekre és a légzőszervi panaszokra van jótékony hatással.

A főváros fürdőinek nagy részét a Budapest Gyógyfürdői és Hévizei Zrt. üzemelteti. Mint munkatársuktól, Czinege Szilvia értékesítési és marketingigazgatótól megtudtuk, idén a Rudas és a Szent Lukács Gyógyfürdők is megszépülnek, október végén megkezdődtek a műszaki átadások, rövid időn belül már a teljesen felújított épületek várják a látogatókat. A rekonstrukciók célja, hogy Budapest méltó lehessen a fürdőváros jelzőre, és a szolgáltatások fejlődése mellett a műemlék épületek is régi pompájukban tündökölhessenek. A Rudas fürdőben a korábban évtizedekig málladozó külső homlokzat újul meg, emellett a tetőszerkezet teljes körű felújítása, valamint az előcsarnok átépítése, a fűtési, szellőztetési és világítástechnikai rendszerek korszerűsítése is megtörtént.

Az óbudai Szent Lukács Gyógyfürdőben többek között az uszodatéri homlokzat, az uszoda csempés kabinsora, az iszapépületet és a termálfürdő épületét nyugaton összekötő szárny, az iszapcsarnokhoz tartozó jegypénztár, a beteg- és vendégirányítási rendszer, a földszinti kabinsor, a gyógyudvari háromszintes öltözőépület, a déli és északi kádosztály, valamint a napozóterasz is megújult. A szolgáltatások is bővülnek, külön wellnessrészleget, szaunavilágot és fitnesztermet alakítanak ki, és a vendégek elől eddig elzárt alagsori helyiségek is megnyílnak.

A fürdők egyre többször nyújtanak a megszokottól eltérő szolgáltatásokat, programokat. A Rudasban péntekenként és szombatonként például éjszakai fürdőzésen lehet részt venni, sőt időnként táncos cinetrip (audiovizuális élményt adó) partikat tartanak a hangulatos környezetben.

Legatyásodva

Gyógyfürdőinkben egyre több kulturális programon is részt vehetünk. A Gellért fürdőben októberben „Miniszterek gatyában” címmel nyílt kiállítás, mely november végéig ingyenesen megtekinthető. A képek egy speciális metszetét adják a Gellértben a két világháború között megfordult arisztokratáknak, politikusoknak, művészeknek. A kiállítás különlegessége, hogy a képek 80 év után kerültek vissza oda, ahol az 1930-as években Pusztai Sándor úszómester készítette őket, aki lencsevégre kapta sok más korabeli híresség mellett Karinthy Frigyest, Heltai Jenőt, Klebelsberg Kunót, ifj. Horthy Miklóst és Tolnay Klárit is. A Király fürdőben fürdőtörténeti kiállítás nézhetünk meg a pancsolás előtt vagy után.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!