Korniss Péter: Folyamatos emlékezet, Magyar Nemzeti Galéria

 
Korniss Péter: Szénaforgató lány (1974) © A Várfok Galéria jóvoltából


Zavarba ejtő időutazás részese lehet, aki megnézi Korniss Péter, a kortárs magyar fotográfia meghatározó alakjának kiállítását a Magyar Nemzeti Galériában. A Kolozsváron született művészt az 1970-es években elsősorban az akkoriban már eltűnőben lévő paraszti életmód foglalkoztatta, mert – mint azt az egyik, kiállítótérben játszott videóban mondja – úgy gondolja, ez éppen úgy a közös múltunk, mint a fejedelmek, királyok uralkodása, vagy a katonai győzelmek és vereségek.

A városi környezethez szokott néző számára egészen meglepő, hogy a hetvenes évek második felében a fotókon megörökített erdélyi falvakban még mindenki az évszázados hagyományok szerint élt, népviseletben járt, táncházban, lagzikban szórakozott.

Aztán az 1989 után, ugyanazokon a helyszíneken készült képeken (a sorozat a Változás címet kapta) a parasztházakban és a kocsmákban megjelenik a tévé, a családi fényképek között feltűnik egy Michael Jackson-poszter, a hagyományos népviselethez a lányok már mintás nejlonharisnyát és körömcipőt hordanak.
A két sorozat között Korniss érdeklődése a vendégmunkások felé fordult – a hetvenes évek végétől egy évtizeden át követte Skarbit Andrást, aki a Fővárosi Gázműveknél dolgozott, munkásszállón élt, és mintegy 250 ezer sorstársához hasonlóan hétvégenként utazhatott csak haza. A Kornisst foglalkoztató témák tulajdonképpen összeérnek legújabb, az elmúlt három évben készült sorozatában, amelyen azokat az erdélyi asszonyokat  örökítette meg beállított képeken, akik távol az otthonuktól, Budapesten dolgoznak, idős, beteg embereket ápolnak, háztartási munkákat végeznek. Közöttük van olyan, akit a közel négy évtizeddel ezelőtti fotókon még egy falusi táncházban fényképezett le a művész. Valószínűleg nem mindenkinek lesz olyan szerencséje, mint a cikk írójának, hogy a kiállítótérben egyszer csak felbukkan Korniss, oldalán egy népviseletbe öltözött asszonnyal, aki a saját magáról készült fotót nézi, az egyik legjelentősebb magyar kiállítótér falán.
 

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!