Titanic – A kiállítás, Komplex

 
Titanic-kiállítás

Pont húsz éve láthattuk James Cameron nagy sikerű filmjét, amelyben Leonardo DiCaprio és Kate Winslet, a két külön társadalmi osztályból származó Titanicutas a hajó orrában romantikusan közelített egymás és a jéghegyek felé. A mozi minden idők talán legtöbb Oscarját söpörte be. Ez a film hozta sokunknak közelebb a Titanic legendáját. A Király utcában, a volt VAM Design helyén most sok izgalmas, néha eredeti tárgyat láthatunk az 1912-ben elsüllyedt hajó roncsából.

A remek marketinggel beharangozott Titanic-kiállításra igen borsos a belépő. Miután a nyári szünet felénél járunk, egy esős délelőttön jó ötletek tűnik a gyereket elvinni, miután a mozi, az állatkert és a táborok sora kifújt. A kiskorú türelmetlenül áll egyik lábáról a másikra, mivel ezen a korai órán csak egy pénztár nyit ki, ám hamarosan beszállókártyával a kezünkben evickélünk le a meredek fémlépcsőn a sötét kiállítótérbe. Jó pont, hogy minden vendég saját audiovezetést kap, bár a gyereknek nem egyszerű elmagyarázni az osztályrétegződés és az ipari forradalom idején a különböző társadalmi csoportok gazdasági helyzetének mibenlétét. Rövid lökdösődés és tumultus után néhány perces film következik a kor legbiztonságosabbnak hitt hajójáról.

A következő helyiségben látható a Titanic hajótestének méretarányos és látványos mása. Igazságtalan lennék, ha azt állítanám, hogy a hosszú magyarázó szövegek ne lennének hasznosak, de sajnos sehol nem jelölik, hogy üvöltő csecsemőknek és kamaszkorú gyerekek korosztálya alattiak számára a kiállítás nem való. Reális képet kaphatunk viszont a 20. század elejét szimbolizáló hatalmas, White Star Line által gyártott hajó jelentőségéről, arról a technikai fejlődésről, ami a század elejét jellemezte. Bepillantást nyerünk a jobb élet reményében, a hajó legalsó szintjére jegyet váltott utasok életébe. A tablók elolvasásában jelentős segítség lenne, ha nem sejtelmes félhomályban kellene birkóznunk a betűkkel.

A mérethű mentőcsónak, az utasok számos személyes holmija, olvasható és hallható szövegek segítenek hű és pontos képet alkotni arról a borzalmas estéről, mikor a Titanic jéghegynek ütközött.

Igen impozáns a hajó előkelő vendégei számára fenntartott dohányzófedélzet berendezett mása. Tárlókban helyezték el az étkezések során feladott különböző porcelánokat, minden osztály részére más és más díszítéssel. Hihetetlen, hogy a nyolcvanas években felfedezett roncs és a befúródása helyén a hullámsír mennyi tárgyat őrzött sértetlenül.

A Titanic történetéből számos legenda és mítosz született. A filmek közül számunkra Cameron alkotása volt a legismertebb, ezért a kiállítás záró látványossága ama nevezetes hajóorr hű mása, amelyen Kate és Leo szerelme kiteljesedett, és amelyen most fotózkodni is lehet. Mi nem tettük. A Titanic „fedélzetét” elhagyva átverekedjük magunkat a shopon, ahol háromezerért bögrét, nyolcezerért Titanic-makettet is lehet kapni.

 

Címkék: kiállítás

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!