Csokonai Vitéz Mihály: Karnyóné, Mozsár Műhely

 
Csokonai Vitéz Mihály: Karnyóné, Mozsár Műhely - Fotó: Kállai-Tóth Anett

Lehet-e napjainkban érthetően, érvényesen előadni egy Csokonai- bohózatot – különösképp, ha három fürdőgatyás egyetemista csávó vállalkozik rá? Adott egy cikornyás nyelvezetű, kétszáz éves színmű, ami – akárcsak kiöregedett főhősnője – kevés vonzalmat kelt a maga ódivatú csipkéibe burkolózva. Aztán jön három fecskébe-úszószemüvegbe öltözött színésztanonc, akik egy színes gumimatrac, egy párducmintás tanga, egy ananász és néhány más kellék segítségével teszik olyan relevánssá és szellemessé a darabot, hogy jobban szórakozunk rajta, mint az ezernyolcszázas évek úri közönsége – mindezt anélkül, hogy öncélú bohóckodásba hajlana az előadás.

Akárcsak a Csokonai által instruált első változatban, a Szilágyi Bálint rendezte darabban szintén férfiak hozzák a női szerepeket is, sőt mi több: a három fiút kilenc szerepben láthatjuk, a karakterváltásokat a le- vagy felkerülő ruhadarabok jelzik. Feczesin Kristóf piros bikiniben bájolog, amikor a cselédlány Borist alakítja, Karnyónéként kötelező eleme az úszósapka, de egyszer még macskává is átváltozik. Lipitylotty megformálója, Barna Zsombor Post-it lapokra írva hordja mellkasán a megálmodott lottószámokat, míg Szántó Balázs, a hazatérő Karnyó nyakában súlyos olimpiai aranyak lógnak.

Cinikus darab a Karnyóné, szánni való mind a vénkisasszony, mind az őt körüludvarló haszonlesők, ám az archaikus szöveg miatt könnyen átsiklanánk az apró poénok fölött, amikben a szerző humora a leginkább megmutatkozik. A három srác előadásában ezeket is értjük: nem csupán előadják, szemléltetik is az eseményeket – jellemző például, hogy a párbeszédek is „kifelé”, a közönséghez fordulva hangzanak el.

A többnyire csorbítatlan szöveg mellett Orbán és az olimpia is előkerül, Boriska a Nők lapja Psziché magazinját olvasgatja, Karnyóné pezsgőtablettával történő öngyilkossága során pedig hőseink gitárt ragadnak, hogy eljátsszák a White Stripes idevágó számát. A Színművészetin tanuló, illetve végzett fiúkkal a nemrég nyílt Mozsár Műhely színpadán találkozhatunk, és nem árt, ha már most megjegyezzük a nevüket.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!