Nyakunkon a tavasz, ellepik az erdők-mezők ösvényeit a kirándulók. S a Magyar Természetjáró Szövetség (MTSZ) erre az évre nagyobb újdonságokat is tervez; szeretné turisztikai márkává tenni a Kéktúrát.

A Budapesti Lokomotív Sportklub Természetjáró Szakosztálya 1952-ben indította el az Országos Kéktúra-mozgalmat, ami nyitott: bárki, bármilyen időbeosztással, bármilyen sorrendben végigjárhatja a szakaszait, és a gyűjtőfüzet pecsétjeivel igazolja, hogy megtette az utat. Idén többet fejlődhet az útvonal a szokásosnál – tudtuk meg dr. Simkó Gabriellától, az MTSZ igazgatójától. Még csak az biztos, hogy nyáron elkezdődhet az összességében több mint egymilliárdos munka. Ez pedig több lesz, mint a Kéktúra-útvonal jelzésfestése és a pihenőhelyek felújítása. Felmérik például a szálláshelyeket az út mentén, mert ezekről nincs adatbázis. Így egységes minősítési rendszer alapján tudnak a turistáknak szolgáltatásokat ajánlani. Többek között ez is megjelenne a Kéktúra most készülő új weboldalán, amin 2014 végére e túramozgalom minden hasznos információja szerepelne például a terepről, a helyi látványosságokról, a közlekedési csatlakozási lehetőségekről.

Ám az országos kék út régebbi, mint a rajta szervezett túramozgalom. Az első „felavató” tömeges bejárása a teljes hosszon a Szent István-turistavándorlás volt 1938 tavaszán – meséli Mészáros János aranyjelvényes túravezető. – A következő Szent István-vándorlást pedig ötven év szünet után, 1988-ban már én szerveztem – büszkélkedik. – Ez a 25 évvel ezelőtti emléktúra igazán különleges volt. Akkor ugyanis még működött a határzár, ám Peták István akkori tévéelnökkel mégis el tudtuk intézni, hogy a nyugati túracsoport Írott-kőről, pontosan a határról indulhasson. Vagyis nem a keletnémet nyaralóknak, hanem egy évvel korábban nekünk nyitották meg először a határt; 460 turista rajtolt, persze még határőrkísérettel. Ezen a 25 évvel ezelőtti emléktúrán egyébként csaknem háromezren vettek részt – emlékezett a túravezető.

Idén is lesz Szent István-emléktúra, március 23-án rajtol Írott-kőről, illetve március 29-én Hollóházáról. A keletiek Kékestetőig, a nyugatiak Zircig gyalogolnak hétvégenként, azután júliusban egy 22 napos közös vándorlással járják be a Kékestető és Zirc közötti 570 kilométeres távot.

(A túra honlapján – www.szentistvantura.hu – minderről bővebb információt is találnak).

Címkék: Budapest

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!